Като конфликта в Украйна, преминаващ през различни форми на информационна, хибридна и истинска война, битката на Росица Караджова с държавната машина навлезе в нова фаза. Сега Националният филмов център (НФЦ) се държи почти като Владимир Путин - хладнокръвно отрича, че има на фронта свои хора и се прави, че проблемът е в главата на врага, проблемът е навсякъде другаде, само не и "у нас", и кой, по дяволите, смее да се съмнява в нашата почтеност?!

Нещо повече - и.д. изпълнителният директор Георги Чолаков си позволи да обвини Росица и Клуб Z в това, че получават пари отнякъде за "компроматната война" срещу него. Ето каква глупост изтърси Чолаков по БНР: "В момента тече една кампания чрез една фейсбук страница и един уеб сайт, от които, общо взето, се дирижира цялата война от компромати. Тези неща не струват евтино, както знаете вие. Защото обикновено винаги, когато човек съзира някакви неща, или поне така са казали по-умни хора от мене, трябва да се проследи пътят на парите... Това е една доста мащабна кампания, с доста ресурс зад нея и целта е да се подготви общественото мнение, че филмовата общност се състои от шайка мошеници и бандити и така нататъка."

Чолаков умишлено пропуска да спомене имената на Росица и на сайта ни в нелепите си опити да се изкара жертва, а не причина за конфликта. Защо ли? Защото моментално ще бъде даден под съд и осъден за клевета. Ние го молим - ако има малко доблест, да повтори същите думи, но с имената, които има предвид. 

Не ви ли прилича това на реакцията на доскорошната власт, когато започнаха протестите срещу Пеевски и останалите безумия на правителството "Орешарски"? Едни лоши хора, платени от не знам си къде, пускат компромати срещу добрите, които, дори когато си раздават под масата държавните пари един на друг, го правят от любов и грижа за народа...

Въпреки явните доказателства за конфликт на интереси и фрапиращи нарушения в управлението на НФЦ, и. д. директорът му Георги Чолаков продължава да бъде такъв. Гилдията също мълчи и изглежда така, че го подкрепя безрезервно. Знаем, че и сред кинаджиите има хора, които искат нещата да се променят, но тези хора мълчат - изчакват Росица да им реши проблема. 

Чолаков остава непоклатим. Наистина, служебният екип на министерството обяви конкурс за нов директор. И толкова. Министър Мартин Иванов вече се оправда със структурата на ведомството и обясни, че той не може да направи нищо по въпроса с отмяна на сесията. Зам.-министърът му Боил Банов директно каза пред БНР: "Ситуацията е безкрайно неприятна. Министерството е в известен смисъл страничен наблюдател. Единствено съдът е институцията, която може да определи кой каква вина има. Киното е отделено от МК, ние сме една каса, която държи парите на НФЦ и когато ни поискат, им ги предоставяме."

Позволете ни да се усъмним в "страничния наблюдател" - НФЦ е агенция към Министерството на културата, а не държава в държавата. Тоест началникът на тази агенция трябва да е министърът - защо да е безпомощен? Вместо да се намеси, министерството провежда три разговора с адвоката на Росица Караджова, в които го моли жалбата ѝ в съда да бъде оттеглена, за да бъдат освободени блокираните средства. На въпроса на адвоката: На какво основание Росица да оттегли жалбата си, след като нарушенията са очевидни и признати от компетентни органи?, отговорът от кабинета на министъра е: На основание на добра воля. 

Да припомним на читателите и на подкрепящите Чолаков от гилдията: още в началото на цялата история Росица Караджова постави три прости и ясни условия, срещу изпълнението на които щеше да оттегли жалбата си веднага.

1: Георги Чолаков да подаде оставката си, защото е виновен. В нормалните държави, когато човек на ръководен пост сбърка, незабавно трябва да признае грешката си, да се извини и да се оттегли от поста. 

2. Да бъдат отстранени нередностите в конкурсната сесия, които съм визирала в жалбата си до съда.

3. Да се прегласуват резултатите, като в комисията бъдат заменени с други хора Геновева Димитрова, Евгений Михайлов (заради преписаните мотиви), Юрий Дачев (защото не е присъствал на обсъждането, което е задължително по правилник) и Валентина Илкова (защото не е чела сценария, но го е оценила).

Подчертаваме: и да не са условия на Росица Караджова, тези нередности трябва да бъдат отстранени, защото са нарушения.

Вместо това следват няколко странни действия на Чолаков и художествената комисия:

1. Евгений Михайлов обиден се оттегля от поста председател на комисията, но остава член на същата комисия. 

2. Георги Чолаков издава заповед, според която продуцент, кандидатстващ за пари в НФЦ, може да бъде само продуцент, вече получавал пари от НФЦ. (Какъвто Росица Караджова не е).

3. Георги Чолаков назначава за председател на художествената комисия Юрий Дачев, който е нарушил правилника, като не е присъствал на обсъждането, но неговият подпис е под протокола - кога, как?

4. Георги Чолаков допуска на извънредната сесия да кандидатства за субсидия "бившата" му собствена фирма "Геополи", в която уж вече няма участие, но се намира на личния му адрес. (Няколко дни след публикуването на списъка в официалния сайт на НФЦ, фирмата изчезна от него - очевидно някой настоятелно помоли Чолаков да не прекалява с наглостите.)

5. Съставът на художествената комисия остава същият, включително и Юлия Кънчева, която си позволи да пише по адрес на Росица абсолютно недопустимо - за проблема с глухотата, провинциалното ѝ потекло и цената на обувките ѝ.

Министър Мартин Иванов заяви по телевизията, че има намерения да се срещне лично с Росица, за да обсъдят проблема. До ден днешен не го е направил - вероятно защото се мъчи да спаси новия театрален и оперен сезон, а в бюджета няма пари. Още в началото на министерстването му Росица Караджова му прати официално писмо, с което защити своята позиция. Отговор на писмото ѝ също не последва, вероятно по същите причини. Парите все така са блокирани, но Чолаков твърди, че няма нищо страшно и назначава нова редовна сесия - по неговите правила, които споменахме по-горе. А ето какво заяви Росица по този повод:

"Не по-късно от 19 септември аз ще кандидатствам на втората конкурсна сесия за игрално кино. Само фактът, че документите ми ще бъдат приети от г-н Чолаков, и фактът, че същата тази комисия, която компрометира конкурса и ме обиди публично, ще оценява проекта ми, ми дава правото да се съмнявам в истинността на сесията и ме кара да се подготвя за ново обжалване на процедурата

Г-н министър, дано сега Вие ми повярвате и отстраните нарушенията, които не ми позволиха да кандидатствам заради заповедта на Чолаков. Уверявам Ви, аз съм човек, който първо сигнализира и предупреждава, но след това следва закона. Няма да е никак добре за НФЦ, ако заведа втора жалба в съда и процедурата блокира парите и за извънредните сесии. Когато се нарушават правилата - не само аз, а и всеки български гражданин има право да ги обжалва по надлежния ред. По закон свидетелите на нарушения и престъпления, които не сигнализират за тях, също са нарушители. Вие сте органът, който трябва да контролира НФЦ. 

Няма да се откажа. Защото ще означава, че се предавам. Това е лесно, но не е добре. Хората и гражданското общество трябва да вярват, че точно от тях зависи родината им трябва да бъде такава, каквато я искат. България е европейска страна с работеща съдебна система. Ще се боря, докато справедливостта победи."