Европейската комисия призова днес България да спазва задълженията си съгласно правилата на ЕС за опазването на естествените местообитания и защитените видове, включени в мрежата „Натура 2000“.

От Брюксел е изпратено официално уведомително писмо до България.

Държавите членки трябва да определят териториите, включени в списъка ЕС на териториите от значение за Общността, като специални защитени зони (СЗЗ), припомнят от ЕК. Страните членки на Съюза също така трябва да установят необходимите мерки за опазване с цел поддържане или възстановяване на защитените видове и местообитания в благоприятно състояние.

Тези действия трябва да бъдат осъществени в срок от 6 години от включването на тези територии в списъка на ЕС като територии от значение за Общността (ТЗО). Това са основни изисквания за опазване на биологичното разнообразие в ЕС.

България е определила само 9 от 230 територии от значение за Общността за специални защитени зони в рамките на изисквания срок. Като цяло и трайно страната ни не е определила специфични за териториите подробни цели и мерки за опазване за всяка от тях.

България разполага със срок от два месеца, за да отговори на доводите на ЕК. В противен случай Брюксел може да реши да изпрати мотивирано становище.

Освен към България призиви за спазване на задълженията са отправени и към Италия и Германия. До тях също са изпратени уведомителни писма.