"Нено - смешник", "Не се ли наядохте" - това бяха част от плакатите, които носеха тази вечер протестиращите пред Министерския съвет заради природен парк "Пирин". Те отново поискаха оставката на министъра на екологията Нено Димов. Организатор е коалицията „За да остане природа в България".

Недоволните настояват Димов да напусне поста си след решението на ВАС за бъдещето на Национален парк "Пирин". Според магистратите планът за управлението на планината не може да бъде променян без екооценка. А Нено Димов инициира промяната точно по този начин. Според съда той е нарушил български закони и европейски директиви. В решението си магистратите ясно посочиха, че в националните паркове съществуващи сгради, пътища, спортни и други съоръжения може само да се ремонтират, но не и да се строят нови.

 

 

С решението на Върховния административен съд (ВАС), с което бе отменено това на правителството от края на 2017 г. за изменение в плана за управление на Национален парк "Пирин" обаче всъщност не се слага край на дългогодишния спор между кабинета и местната власт в Банско от една страна и природозащитниците от друга. Точно обратното. Докато ентусиазирани от съдебната победа природозащитници подеха инициативата за оставката на Нено Димов, община Банско и концесионерът на ски зоната настояват за законови изменения. И най-вече за премахването на една запетая.