Американският президент Доналд Тръмп ще обмисли план на Сената за временно финансиране на правителството само ако той включва "голямо предварително плащане" за стена по границата с Мексико, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.
Белият дом също така потвърди, че лидерите на Сената се опитват да договорят прекратяване на частичното спиране на работата на правителството.
Тръмп заяви, че ако лидерите на републиканците и демократите в Сената - Мич Макконъл и Чък Шумър - се договорят за прекратяване на парализата, той ще подкрепи споразумението.

"Ако те постигнат разумно споразумение, аз бих го подкрепил", каза президентът.

Макконъл и Шумър се срещнаха за разговори, след като два законопроекта за спиране на правителствената парализа се провалиха при гласувания в Сената.
Сенаторите разработват законопроект за възобновяване на работата на федералните агенции за три седмици. Сенаторът демократ Крис ван Холън каза, че по-късно ще бъде представена двупартийна законодателна поправка за временно възобновяване на работата на федералните агенции.

"Това ще позволи на федералните правителствени служители... да се върнат на работа", заяви той.

Мярката за финансиране на няколко агенции за три седмици би дала на Тръмп и лидерите на Конгреса време за договаряне на сделка за финансирането на граничната сигурност, заради което се стигна до парализата, която продължава от 22 декември.

Два законопроекта за слагане на край на частичното спиране на работата на американското правителство не получиха достатъчна подкрепа в Сената, предадоха световните агенции.
Единият законопроект, подкрепен от републиканците, предвиждаше възобновяване на работата на правителството заедно с отпускане на 5,7 милиарда долара финансиране за исканата от президента Доналд Тръмп стена по границата с Мексико.
Планът беше отхвърлен от демократите, които отказаха да финансират стената. Предложението получи 51 гласа "за" и 47 "против" при необходими 60, за да бъде одобрено.
Вторият законопроект, подкрепен от демократите, предвиждаше спиране на парализата на правителството, но без подобно финансиране за исканата от Тръмп стена. 
Предложението беше подкрепено от някои републиканци, но също не събра достатъчно гласове, за да бъде прието. Планът получи 52 гласа "за" и 44 "против" в 100-членната горна камара на Конгреса, съобщава БТА.