В първите дни на февруари тази година започва демонтажът на "Бронзовата къща", научи „Площад Славейков“ от Столичната община. Площадката на нейното място става терен за временно експониране на съвременно изкуство.

Произведението на Пламен Деянофф бе открито на 22 октомври след поредица от скандали, измами и закъснения. Арт инсталацията трябваше да бъде поставена на мястото на мавзолея на Георги Димитров в чест на българското европредседателство като подарък от следващия домакин на политическото събитие, Австрия. Но авторът успя да го завърши едва за финала му.

Въпреки краткия си „живот“ – около 3 месеца, "Бронзовата къща" се оказа най-скъпото произведение на изкуството, поставено в публичното пространство у нас след 1989 г. В ефира на БНТ бе съобщена цената на творбата, в която влиза и поставянето ѝ – 2 млн. евро, дадени от австрийците.

Пламен Деянофф се надяваше инсталацията да остане там, където е поставена, и изрази тази своя надежда пред „Площад Славейков“, но от Столичната община имат други планове за терена – организираха конкурс за произведения на съвременното изкуство, които ще бъдат експонирани на това място. Ще бъде в рамките на новата програма „Навън“ с бюджет 100 хил. лв. годишно. Победителят все още не е обявен.

„Резултатите по програмата ще бъдат обявени със закъснение поради изчакване на становище от направление „Архитектура и градоустройство”, свързано с конструктивно обследване и проучване на локацията – площадка „Мавзолей“, и възможностите за реализация на предложените проекти“, съобщиха от Дирекция „Култура“ към общината.

Оттам твърдят, че графикът за сключване на договорите по програма „Навън“ ще бъде спазен – ще стане в периода март-април, а за реализация на спечелилия проект (или проекти) – между март и декември тази година.

"Площад Славейков"