Рекетът, който са осъществявали задържаните четирима полицаи от столичното 4-то РПУ, е дублирал плътно техните официални задължения по "ресори" на икономическата престъпност.

Служителите са били толкова онагляли, че са задържани, докато им предават 2000 лв. рушвет вътре в самото районно. Иначе не отказвали и в "натура" - яли и пили без пари в луксозни ресторанти, "пазарували" маркови стоки, без да плащат.

Това, общо взето, е картината, описана днес на брифинг на спецпрокуратурата и дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР по повод арестуваните 4-ма оперативни работници от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" на столичното районно. Шефът на сектора Красимир Кръстев ще бъде обвинен и като шеф на организираната престъпна група за търговия с влияние и измами.

Събирана е "такса спокойствие" в района им (кв. "Лозенец", НДК, центъра - изобщо един от най-"богатите" в София) от различни видове бизнес: търговци на луксозни стоки, наргиле барове по отношение на акцизите, автокъщи и др.

Ченгетата са били задържани с 2000 лв., като първо са се пазарили за 2000 евро, но били "доста нетърпеливи" - по думите на директора на "Вътрешна сигурност" Румен Ганев. Той обясни иронично, че "януари месец е труден" за всички и затова са бързали за парите.

"Става дума за десетки търговци, които са плащали за своето спокойствие от страна на полицията - заяви шефът на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров. 

Ако разрешите тази шега: България се превърна в държавата на подхвърлените пари", разреши си шега прокурорът, любимец на Иван Гешев.

Той поясни, че един от задържаните твърдял - "както един кмет на район", че ръцете му светнали от химикалка, която му дали, защото тя била обработена с фосфоресциращо вещество. Експертите обаче веднага проверили химикалката, по която нямало никакви следи.

Спецпрокурорът Ангел Кънев поясни, че "не всички служители от сектор "Противодействие на икономическите престъпления" са били членове на бандата (има си хас).

Общо взето, ситгуацията била следната - от 12-ина души сектор 1/3 са в ареста, за 1/3 има данни, че са имали много активно антикорупционно отношение и не са се поддали. Става въпрос основно за младите офицери, завършили преди 2-3 г. Те обаче били претрупвани от опитните от бандата с работа - за което е сезиран инспекторатът, а и изтиквани встрани да работят по направления като училища и банки, "от които пари не се правят".

 По думите на Кънев сега с КПКОНПИ ще се изследват данните за скъпи часовници, вещи и коли на стойност десетки хиляди левове, собственост на членове на групата.

"Събирани са суми както от автокъщи, питейни заведения, наргиле барове, магазини с търговска марка - включително са си позволявали да "пазаруват", без да плащат. 

Доста арогантно поведение от страна на тях, за което сме получили сигнали от края на миналата година", каза Кънев.

Че и лъжели...

Членовете на групата злоупотребявали с имена на МВР началници и прокурори, като заблуждавали изнудваните - например за преписка, по която прокурорът вече се е произнесъл, че е още в районното. Срещу заплащане полицаят предлагал "да я разкости, да я остави само на молба или да я унищожи“.

Затова пък някои разследвания явно били затлачвани - намерени са преписки на прокуратурата, хвърлени зад гардероби, под маси, на земята, по които въобще не се е работило.