В този парламент нишата на "умните" и "красивите" е празна. С този етикет, както е известно. се обозначават политиците и избирателите на т.нар. автентична десница/демократична общност. От почти всички парламентарни групи от време на време се сещат за тях, най-вече за да изразят задоволството си от тяхната липса. Една от основните характеристики на "умните" и "красивите", която ги отличава категорично от всички партии в настоящия парламент, е искането за радикална съдебна реформа.

В последните дни в БСП сякаш решиха да заемат тази ниша. Първо депутатът Антон Кутев заяви, че политическото въздействие от страна на управляващите минава през прокуратурата, която незнайно защо не разследва Делян Пеевски във връзка с фалита на КТБ.

На следващия ден лидера на БСП Корнелия Нинова продължи атаката.

Тя не се осмели да спомене поименно Пеевски и прокуратурата. Но все пак заяви от парламентарната трибуна, че изпълнителната власт използва част от съдебната за репресия. Повод за червения гняв е повдигнатото обвинение срещу Елена Йончева за пране на пари - 600 хил. лв., присвоени от КТБ.

Ако някой не знае, че Кутев и Нинова са автори на тези изказвания, като нищо може да си помисли, че тези думи са изречени от Радан Кънев, примерно. По този повод ето два важни въпроса, които едва ли ще бъдат обсъдени на днешния конгрес на БСП:

1. Отдавна е известно, че прокуратурата у нас е безконтролен орган, който често работи в услуга на властта. Защо трябваше правителствено-прокурорската държавна репресия да се стовари върху Йончева, за да се сети БСП, че такава репресия съществува?

2. За всичките години на прехода единственият опит да се ограничи безграничната власт на главния прокурор бе направен в миналия мандат на парламента. Тогава в него бяха гласувани промени на Конституцията, инициирани от "умните и красивите", чието политическо представителство по онова време беше Реформаторският блок. Една от най-важните промени, която не бе приета обаче, бе тази прокурорите да нямат мнозинство в своята колегия във Висшия съдебен съвет. Защо БСП тогава гласува в полза на безконтролната прокуратура?

Поведението на тогавашните депутати на БСП бе особено любопитно.

Соцораторите през целия дебат се обявяваха против всички промени в Конституцията. В крайна сметка обаче текстът, който регламентира прокурорското мнозинство в тяхната колегия във ВСС, бе подкрепен и от социалистите.

Общо 204 бяха "за" този текст, 7 "против", а трима се въздържаха. В подкрепа на текста гласуваха 83-ма от ГЕРБ, 30 от БСП, 36 от ДПС, 17 от "Патриотичния фронт", 14 от БДЦ, 11 от "Атака", 10 от АБВ и трима независими.

Прочутата българска поговорка за Мара, дето се сетила, е много подходяща за непоследователното поведение на БСП. Сетиха се Нинова и Кутев да станат умни и красиви.