Ще има голям финал при мъжете на Откритото първенство на Австралия по тенис - Новак Джокович (№1 в света) срещу Рафаел Надал (№2). Двамата ще излязат на корта в неделя, малко след 10:30 часа наше време.

И вторият полуфинал приключи с лесна победа за фаворита - 6:0, 6:2, 6:2 за Джокович срещу Люка Пуй (Франция), една от приятните изненади на турнира.

Вчера и Надал мина без затруднения срещу Стефанос Циципас (Гърция) - 3:0. Днес Ноле направи едва пет непредизвикани грешки, което е феноменално. Той приключи двубоя за 1,23 ч. Съперникът му направи големи мачове на турнира, но днес бе видимо притеснен, пък и срещу себе си имаше опонент, който в този момент не можеше да победи.

Така вече гледаме към неделя.

Джокович има лек аванс в битките срещу Надал - 27:25. Титлите на сърбина в Австралия са шест и ако в неделя той триумфира ще събере седем, така ще изпревари Роджър Федерер. Рафа пък може да стане единственият тенисист с повече от една титла в турнирите от Шлема в Откритата ера. 

Надал не е ставал №1 в Мелбърн от 2009 г. - тогава е единственият случай, в който застана най-високо там. Но все още води на Жокера по отличия в Гранд слам - 17:14. Двамата бяха минимум с класа над всички останали на "Аустрелиън оупън", не се умориха на полуфиналите и сблъсъкът им в неделя обещава да бъде много вълнуващ.

Може би най-великият им мач е точно в Мелбърн - през 2013 г. на полуфинал Джокович спечели с 3:2 за близо шест часа (5:53 ч.). Тогава обаче в петия сет нямаше тайбрек при 6:6, както сега, така поне е сигурно, че срещата в неделя няма да продължи толкова дълго.

В събота е женският финал, в който се противопоставят Наоми Осака (Япония) и Петра Квитова (Чехия).