За каквото и да стане дума – отслабването на НАТО, вбиване на клин между европейците и САЩ, сеене на раздори в ЕС или предоставяне на Сирия на Москва, американският президент угодничи на Путин. Това мнение изразява Ален Фрашон във френския всекидневник “Монд”.

“Доналд Тръмп често лансира идеята за излизане на САЩ от НАТО, което би било гибел за Северноатлантическия алианс. Не веднъж е правил опити да дестабилизира Европейския съюз. Но това не е всичко”, пише авторът.

“Разпореждайки средата на декември м. г. да изтегли американските въоръжени сили, разположени в Североизточна Сирия, той пое риск да се създаде вакуум, който режимът в Дамаск и руският му съюзник с радост са готови да запълнят и то при огромно недеволство от страна на Израел и европейски съюзници на САЩ. Поне два пъти Тръмп разговаря очи в очи с Владимир Путин и веднага след приключването на разговора той побърза на изземе записките от преводача си, така и не ги предаде на нито един от сътрудниците си”, припомня в публикацията си журналистът Фрашон.

Той напомня и за събитие от миналата година:

“Тръмп остана безучастен и когато през ноември 2018 г. кораби на военноморския флот на Русия превзеха три украински кораба в Керченския проток и без ясни основания изпрати в арест клетите моряци. Това е погазване от страна на Русия на международното право, както и утвърждаване на суверенитета й над цялото Азовско море. Тръмп даде рамо на сенаторите от неговата партия, които по традиция се обявяват срещу политиката на Кремъл, когато наскоро те гласуваха за частична отмяна на санкциите, наложени от Вашингтон срещу руската алуминиева компания “Русал”, оглавявана от олигарха Олег Дерипаска, приближен на президента Путин.”

Според автора на публикацията при наличието на подобни факти и съпоставки американската преса никога не е задавала публично въпроси. През последните дни обаче се появила невероятна хипотеза:

“Руски агент ли е Доналд Тръмп? Или пък е под влиянието на Москва поради шантаж от страна на руснаците под една или друга форма?

Припомнят се и още факти.

И преди Тръмп да влезе в Белия дом, той нееднократно е заявявал какво мисли за Путин – само добро. Той се врече, че ако бъде избран за президент на САЩ, отношенията с Русия ще бъдат възобновени.

В Москва с възторг приеха поражението на Хилъри Клинтън в президентските избори като “кандидатка на западния либерален ред”, както и победата на националиста Тръмп.

“Какво се случи? Продължителното разследване за намеса на Русия в президентската предизборна кампания през 2016 г. обедини демократите и републиканците в гнева им спрямо Москва. Тази обстановка ограничи възможността президентът Тръмп да води проруска политика и му попречи да се сближи с Москва, към което се стремеше.”

Според автора на публикацията истината е, че на Тръмп не му е нужно да се подлага на каквото и да е влияние или манипулации, за да напада НАТО. Той по принцип недолюбва съюзи, обвързващи САЩ. А и алианс като НАТО ще му излезе доста скъпо. Тръмп предпочита двустранни споразумения, позволяващи на Америка да води преговори от позиция на силния благодарение на неговото икономическо и стратегическо превъзходство. Точно поради тази причина Тръмп недолюбва ЕС.

“Че това е в унисон с подхода на руснаците, изобщо не огорчава Тръмп. Предстои обаче да се докаже има ли договореност с Москва”, резюмира Фрашон.