Гръцкият парламент одобри в петък договора от Преспа, който преименува Бившата югославска република Македония на Северна Македония и отваря пътя й за членство в НАТО и в Европейския съюз.

Депутатите гласуваха 153 на 146 да ратифицират историческото споразумение, което слага край на 27-годишния спор за името между Атина и Скопие.

Осем депутати от различни партии се присъединиха в полза на договора към 145-те парламентаристи на управляващата в малцинство СИРИЗА на министър-председателя Алексис Ципрас в 300-членния парламент. Един гласува "въздържал се". Вотът беше явен и поименен.

"Днес се роди Северна Македония и тя ще бъде приятелска страна, съюзник и поддръжник на Гърция в нейния стремеж към сигурност, стабилност и развитие на региона", написа Ципрас в Туитър след гласуването. "Бъдещите поколения и в двете страни ще дължат благодарност на депутатите, които със смелостта си поставиха основите за бъдеще на мир, солидарност и хармонично съжителство между двата народа". 

 

Заев му отговори в същата социална мрежа:

"Честито, приятелю Алексис Ципрас, заедно с нашите народи записваме историческа победа. Нека Преспанският договор е вечен, нека са вечни мирът и прогресът ва Балканите и в Европа".

 

 

"Горещо приветстваме поредната решителна стъпка в ратификацията на Преспанското споразумение, предприета днес с гласуването в гръцкия парламент", казаха в съвместно изявление председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, върховнатта представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисарят по политиките на съседство и разширяване Йоханес Хаан.

"Днес вече можем уверено да кажем, че Атина и Скопие заедно написаха нова страница на общото ни европейско бъдеще", заявиха още те.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също приветства двамата балкански лидери:

"Те имаха въображение, те поеха риска, те бяха готови да пожертват собствените си интереси за по-голямо благо. Зоран, Алексис – добре свършено! Невъзможната мисия е изпълнена". 

 

 

Съпротивата на Гърция блокира кандидатурите на Македония за НАТО от 2008 година и за ЕС от 2009 година, когато Европейската комисия за първи път предложи на държавите членки да започнат предприсъединителни преговори със Скопие.

Противниците на Договора от Преспа се опасяват, че той може да бъде основание за териториални претенции спрямо Гърция. Те смятат, че географското обзначение "Северна" не е достатъчно  и са категорично против думата "Македония", защото тя според тях позволява посегателства върху елементи на гръцката идентичност като езика и историята.

Кириакос Мицотакис, лидер на главната опозиционна партия "Нова демокрация", каза пред депутатите, че ако дойде на власт, си запазва правото на вето в ЕС, за да осуети присъединяването на Македония към съюза. Редовни парламентарни избори в Гърция трябва да има през октомври и дясноцентристката "Нова демокрация" води с над 10 на сто в анкетите пред крайнолявата СИРИЗА.

"Ще се боря с всички сили да притъпя отрицателните последствия, които със сигурност ще произтекат от едно проблематично споразумение", каза Мицотакис пред депутатите. “Говорих честно за големите трудности, които ще последват от прилагането на споразумението. Но също се ангажирах да остана верен на националния си дълг: Няма да се откажа от правото на Гърция на вето върху присъединяването на Скопие към Европейския съюз".

Извън СИРИЗА за споразумението гласуваха министърката на туризма Елена Кундура, депутатите Катерина Папакоста, изключена от главната опозиционна "Нова демокрация" и Атанасиос Папахристопулос от "Независимите гърци"- доскорошния коалиционен партньор на Ципрас, Танасис Теохаропулос, лидер на малката "Демократична левица",  депутатите от центристката партия "Потами" Спирос Ликудис, Йоргос Мавротас, Спирос Данелис, Ставрос Теодоракис.

Кундура също неотдавна бе изключена от "Независимите гърци", след като предпочете да остане в правителството след като партията й се оттегли заради несъгласие с договора от Преспа.

Срещу него гласуваха "Нова демокрация", крайнодясната "Златна зора", "Независимите гърци", комунистите. Против споразумението гласува и министърът на земеделското развитие Василис Кокалис от "Независимите гърци", който остана в правителството и след като партията му излезе от него.

Ципрас оцеля на власт със 151 на 149 гласа във вот на доверие в парламента На 16 януари. Той сам го поиска, след като коалицията му се разпадна. Повечето от депутатите извън СИРИЗА, които го подкрепиха тогава, му помогнаха да  прокара и сделката със Скопие сега.

Срещу нея обаче има яростна съпротива сред широки слоеве от гръцкото население, които организираха бурни и многохилядни протести в столицата и провинцията и влязоха в сблъсъци с полицията.

СИРИЗА изгуби много от подкрепата на избирателите, защото трябваше да приложи непопулярни икономически мерки в наложената от кредиторите на страната финансово-оздравителна програма.