Законът в настоящия му вид е причината "в този тип национални паркове (като Пирин - б.р.) да няма никакво развитие", но същият този закон може да се промени.

Така екоминистърът Нено Димов коментира пред журналисти какъв би могъл да е ходът на държавата, след като съдът окончателно спря промените в плана за Пирин, а оттам и евентуална инвестиция за втори кабинков лифт.

"Ние се намираме в сградата, която може да бъде на ход. Решението на съда означава, че в този тип национални паркове не може да има никакво развитие при този закон. Съдът тълкува този закон по този начин. Аз не коментирам защо е тълкуван по този начин и приемам това решение за изпълнение.

Следователно, докато законът е в този вид, не може да се процедира нищо. Ако законът бъде променен, пак казвам - ние сме в сградата, която може да процедира това", обяви Нено Димов в Народното събрание днес, припомняйки, че това е органът, който приема законодателството в държавата. 

Нено Димов отказа да отговори конкретно на въпроса откъде би могла да дойде инициативата за ремонт на законодателството, който да позволи строителство на съоръжения в националните паркове. По конституция право да внасят законопроекти имат Министерският съвет (от който в момента Димов е част) и народни представители. 

Миналата седмица Върховният административен съд отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от Министерския съвет в края на 2017 г. Решението на кабинета "Борисов 3" разширяваше възможностите за строежи в националния парк. Въпросното решение предизвика протести, жалба до съда и в крайна сметка - решение на съда, което не е в полза на правителството и на идеята за втори лифт в Банско, в частност. 

Концесионерът на ски зоната в курортния град е фирмата "Юлен", която изведнъж се оказа собственост на ски легендата Марк Жирардели. Въпреки че години наред реалният собственик бе "тайна", държавата отказваше да отговори кой стои зад компанията, а преди месеци премиерът Бойко Борисов почти в прав текст заяви, че това е шефът на Българската ски федерация и собственик в "Първа инвестициотта банка" Цеко Минев. Без да уточнява дали това е формален факт или не.

От ПИБ тогава категорично отрекоха Минев да има собственост в "Юлен".

В цялата сага се включи и прокуратурата, която започна проверка на концесията на "Юлен" и изпълнението й, след което изиска от Министерския съвет да започне преговори за промени в договора заради незаконосъобразности.

Заради съдебното решение в сряда Министерският съвет отмени решението си да действа спешно, ако има инвестиционно намерение за построяване на втори лифт в ски зоната на Банско. Протестите на природозащитници срещу екоминистъра обаче продължават - такъв имаше и снощи. Попитан дали мисли да подаде оставка, каквато в последните месеци е искана многократно, Нено Димов отвърна: 

"Това ли е най-интересният въпрос на деня? Аз съм поканен от "Обединени патриоти", в частност от ВМРО, да изпълнявам предизборна програма, за която са гласували няколкостотин хиляди души. Тази предизборна програма е станала част от управленската програма на управляващото мнозинство. Когато управляващата коалиция реши, че аз не се справям с тази задача, тази тема с оставката ще е на дневен ред".