Цветан Цветанов от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП влязоха в люта схватка тази вечер в "Панорама" по темите: кой е по-голям пазител на свободата, законността и демокрацията, кого преследва прокуатурата и в коя от двете партии има авторитаризъм и цензура

"Направихме грешка в този си управленски мандат, защото не очаквахе, че БСП ще приеме национал-популистката риторика. Подценихме БСП, че могат да залитнат толкова извън тази системност, която имат като партия", обяви Цветанов.

На това Стойнев отгоаряше с фрази като "няма да се занимавам с вас", но всъщност се повдигна голямата тема - за свободата и плурализма в светлината на Елена Йончева, която била атакувана заради журналистиеските й удари.

Тогава Цветанов сериозно ядоса Стойнев, като го попита, щом са демократи, и при положение че БСП телевизията вече върви...

"... Получи ли правото да даде мнението си в ефир европейското лице на БСП - Сергей Станишев? Получи ли възможност най-атлантическият човек Ангел Найденов за каже за изтребителите?"

На това социалистът отговори:

"Ние сме дошли тука да говорим за сериозни работи (към водещия Бойко Василев, б.р.). Г-н Цветанов е обсебен първо от президента Радев, обсебен е от политиците на БСП."

По отношение на предупреждението на Борисов към актива на ГЕРБ за "червената и синята лампа", Цветанов коментира, че всеки лидер говори с метафори. Това бил неговият начин да предупреди, че трябва повече публичност на успехите.

"През тези години много са били тези, които са се опитвали да кажат, че от нас единият играе доброто, един - лошото ченге, но с премиера имаме една отговорност. И Борисов, и аз - ние сме различни хора, всеки има своя темперамент, всеки има своята способност да може да мотивира хората на публични мероприятия", заключи шефът на парламентарната група на управляващите.

Иначе - дори президентът Радев бил първият, който "се усъмнил в качествата" на Елена Йонева и я освободил, та тя отишла в БСП. Така пък Цветанов отговори дали ГЕРБ стои зад прокурорското обвинение към депутатката.

"Ако погледнем реално зад подобни атаки – Елена Йончева беше човекът, който направи най-острите атаки и се опита да бъде политическият инструмент, прикривайки се зад журналистическите си разследвания. БСП използваха и употребиха Елена Йончева", каза още той.

ГЕРБ нямали нищо общо, освен една позиция на Делян Добрев (всъщност досъдебното производство дори официално според прокуатурата е започнало по негов сигнал, б.р.)

По отношение на покупката на F-16 Цветанов обяви:

"Нашите съседи - Турция, Гърция, Румъния са с F-16 летят на F-16. И така ние ще имаме един интегриран подход. За да защитим региона от евентуално друго въздействие на трета страна."