Споровете за подредбата на листата на БСП за предстоящия европейски вот се отразяват зле на електоралния потенциал на партията. Това призна председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев преди старта на заседанието на 49-ия конгрес на левицата. На най-висшия си форум социалистите ще дискутират и одобрят документа "Визия за България" и платформата си за изборите през май. Станишев пък ще отчете 5-годишния мандат на евродепутатите.

Именно мястото му начело на листата е в центъра на спора и очакваното напрежение в левицата. Една от причините - бившият премиер защитаваше приемането на Истанбулската конвенция - документ, обявен за приоритетен и от Европейската комисия, и от Европейкия парламент и подписан от всички страни от Съвета на Европа (без Русия и Азербайджан).

"Някои хора спекулират с Истанбулската конвенция, но това е удар в празното пространство", обяви днес Станишев.

И припомни позицията си, че въпросът за ратификацията на документа в Европа е приключен с решението на Конституционния съд, който обяви конвенцията за противоречаща на освония закон (КС бе сезиран по темата от ГЕРБ, които формално се бяха обявили "за" конвенцията - б.р.)

"Който копае ров между БСП и ПЕС стреля в крака си", обяви още Станишев.

И попита ако БСП управлява България, към което се стреми, кои ще са партньорите и съюзниците й, ако не партиите от европейската левица и нейните лидери в останалите страни от Европа и в европейските институции. 

Станишев видя възможност левицата за спечели европейските избори през май, а и премиерът Бойко Борисов показал, че се притеснява, че ГЕРБ може да загуби тези избори - поне това е било посланието пред собствената му партия на Националната предизборна среща преди седмица. 

Но това може да стане, ако БСП не скача в капани. Първият е левицата сама да подари победата на ГЕРБ - разединявайки се и затъвайки в вътрешни противоречия. Вторият - да не се постигне мобилизация на електората, което при избори за Европейски парламент е риск. 

По думите на европейския социалист евровотът е въпрос за бъдещето на Европа, но и на България.

Станишев повтори предупреждението, че колкото и да е силна на национално ниво и дори да успее да спечели следващи парламентарни избори, десницата в Европа ще се опита да провали социалистическото правителство и от трибуната на самия конгрес. И подчерта, че затова е нужен съюзник на левицата у нас в лцето на ПЕС. Той отчете работата на четиримата евродепутати от БСП, на чиято делегация е начело. В отчета попаднаха успеха с отлагането на приемането на т.нар. план "Макрон", засягащ транспортния бранш, и приетите резолюзии в полза на приемането на България в Шенген, защото изпълнява критериите.