Разследване с документи за "сговор в Министерския съвет за корупция и замитането й" прави депутатката от БСП и журналистка Елена Йончева. И скоро - следващата седмица - ще покаже резултата с документи в ефира на партийната Българска свободна телевизия, която тръгна тази седмица. Това съобщи лидерката на БСП Корнелия Нинова в началото на словото си пред 49-ия конгрес, който тече днес в НДК в София. Тя защити Йончева и предложи на делегатите на най-висшия партиен форум да приемат и нарочна политическа декларация в защита на журналистката.

Самата Йончева не беше в залата по това време. Дойде по-късно и сама дръпна политическа реч. В нея обаче нямаше и дума за разследването за корупция, анонсирано от Нинова. 

"Политически процес"

По думите на Нинова свидетелствата, които депутатката ще покаже, се отнасят до високите етажи на властта и тук няма да бъде виновен някой чиновник или председател на агенция.

Соцлидерката подчерта, че става дума за "политически процес" по повод повдигнатото от прокуратурата обвинение срещу Йончева за пране на пари от КТБ. 

"Елена има нужда от подкрепата ни, тя няма да се уплаши, защото това е битка за държавността, срещу корупцията. Това, което правят спрямо нея и нас са последните опити на диктатурата да се задържи", каза председателката на БСП. 

Елена Йончева за "Коза Ностра" и режима, който иска да ни разеидини"

Появата на журналистката в залата след речите за "Визия за България" предизвика оживление в залата сред делегатите. Тя реши да започне 9-минутната си реч с "една история": 

"Искам да разкажа история за един бос, който управлява мафията, най-голямата в една държава. Бос, който управлява тази мафия в продължение на 10 години. Бос, който е известен с това, че най-добре, най-гъвкаво усвоява обществени поръчки. Бос, за който един магистрат казва: "Най-големият мафиот сред политиците и най-големият политик сред мафиотите". Става дума за Бернардо Провенцано. Босът на Сицилианската мафия в продължние на 10 години..." 

След това встъпление, чието внушение бе повече от очевидно, макар и неизречено, Йончева се обърна към журналистите, правейки паралел и със себе си - вече в качеството си и на депутат:

"Знам, че свободата се отстоява трудно, знам, че работите в сложни условия, знам, че журналистическата професия е трудна в наши дни. И въпреки всичко, в големите медии останаха журналисти, които си вършат работата. Има и добри пера, които отстояват позиции в малките медии. Вие нямате имунитет, зад вас не стои най-голямата опозиционна партия и самият факт, че ви има значи, че утре можете да бъдете четвъртата власт отново. Може като през 2006 г. България да е на едно и също място по свобода на словото с Франция".

Речта на депутатката журналист продължи с преглед на ситуацията в страната, която през последните 10 години в ЕС е можела да постигне много, но вместо това се случвали "ремонт на ремонта на пътишата, магистралите са по-лоши от тези в Албания и Косово, отчита се, че сме най-неграмотни в Европа. 

"Журналистиката днес се намира извън Европа – между Конго и Папуа Нова Гвинея", обяви Йончева и даде примери с липсващи преки чуждестранни инвестиции, бизнес, който напуска страната и се мести в Румъния, емиграция заради немотия и т.н. Последва пряка атака срещу ГЕРБ: 

"Трябва, надявам се, на всички да ни е ясно, че управлява най-антиевропейската формация... Бойко Борисов неотдавна каза, че корупцията у нас е като като навсякъде. Прав е.  Пробремът не е корупцията, а огромния грабеж, който според изследвания е . 11 млрд. лв. годишно.

В България има пъзящ авторитарзъм. Режимът, който управлява е на една шайка, на една организирана престъпна група.

Режимът се опитва да ни разедини и унищожи един по един. Но няма режим, който историята да не е спряла и ние днес, ако имаме сили и желаем, можем да бъдем част от тази история", приключи Йончева.

 

БСП ще печели евроизбори. Ако са честни

Корнелия Нинова обяви, че партията й е единствената, която към момента има програма за евпопейските избори през май. 

"Вече 30 г. живеем в преход, за който всички партии носим отговорност. В тези години икономически кръгове си купиха политици от всички цветове. Който и да е на власт, тази прослойка продължава да се възпроизвежда. Това е паралелната държава", обясни лидерката през залата. 

Този период направил така, че България да е "в клинична демографска смърт и изчезва" постави диагноза социалистката. Повтори и тезата на левицата, че "в България се установи авторитарна власт, държавата е превзета от малцина, народът е поробен и държан в страх от свои". 

"Според конституцията сме парламентарна република, а ГЕРБ я превърна в премиерска, използва съдебната власт, за да наказва непослушните и инакомислещите", каза Нинова. 

Лидерката на социалистите обяви още как победа на европейските избори на левицата е пътят към сваляне на ГЕРБ и от властта. 

"Ако победим ГЕРБ на тези избори, може да отстраним ГЕРБ от властта и да започнем промяната в България и във вашия живот тук. Ако изборите са честни, ще ги спечелим", обърна се тя към делегатите и българските граждани.

Именно в евентуални манипулации на резултатите от вота Нинова видя опция социалистите да не бъдат първа политическа сила, щом социолози в момента дават паритет между БСП и ГЕРБ. Орязването на машинното гласуване, поискато от ГЕРБ, било именно с цел фалшификации. 

Нинова "клъвна" не само ГЕРБ и коалиционните им партньори от "Обединени патриоти", които "напускали кораба", ако се съди по скандалите в коалицията им, но и опозиционната иначе ДПС. Соцлидерката натърти как когато на ГЕРБ не достигат гласове или подкрепа, ДПС я дава - по ключови теми.

На поне три места в 50-минутната си реч лидерката на БСП изтъкна как партията е против Истанбулската конвенция, европейските предложения за миграцията, двойните стандарти за храните. Особено темата "трети пол" и "джендър" беше повтаряна при всеки удобен случай - с гордост, че партията е устояла на "натиска" за приемането на конвенцията. 

"Скъпи българи, повярвайте в себе си! Не се страхувайте и бъдете свободни хора. Силата не е в политиците, силата е във вас. Не е вярно, че нищо не зависи от вас. Всичко зависи от вас!". Накрая завърши с убеждението, че мъдрият български народ заслужава признание и значимо място в съвременния свят и ще го получи.

Нинова разказа точки от програмата "Визия за България" в здравеопазването, образованието, икономиката и отношенията с Европа. Лидерката на БСП обяви и как левицата е единствената партия, която е признала провалите си при участие във властта, цитирайки думи от конгреса през 2016 г. 

И обяви няколко ключови според нея позиции, които БСП ще продължи да отстоява. Аплодисменти от залата получиха (спонтанно) само темите "Сваляне на санкциите срещу Русия" и "Не на джендър идеологияга и Истанбулската конвенция".