Алберт Попов записа най-доброто си класиране в слалом за Световната купа в алпийските ски. 21-годишният българин се нареди девети на старта в австрийския курорт Кицбюел.

Толкова предно подреждане българин не е имал от дълги години - от времето на Петър Попангелов.

Аби стартира под номер 71 и изненада всички, а вероятно и себе си, още в първия манш с петото си място за 55:82 сек. Във второто спускане той устоя на напрежението и намери място в топ 10 с 1:46,38 мин., като остана на 1,05 сек. от победителя Ноел Клеман.

Французинът поразвали деня на австрийците, изпреварвайки с 29 стотни фаворита и местен идол Марсел Хиршер. Все пак легендата остава начело в класирането за Световната купа огромния аванс от 445 точки пред Хенрик Кристоферсен и 496 т. пред друг французин - Алексис Пинторо.

Хиршер имаше по-слабо време в първия манш и от Попов, показа класа и успя да навакса, но не достатъчно, за да се качи най-високо на подиума. Трети е Пинторо.  Клеман за втора поредна година печели в Кицбюел.

Другият българин в надпреварата - Камен Златков, отпадна в първото спускане.

Пред Попов, пък и зад него, се нареждат скиори само от държави с огромни традиции в алпийските ски - французи, австрийци, норвежци, швейцарци, шведи, германци, италианци, словенци и т.н.

Той за трети път от началото на сезона взе точки в Световната купа в слалома, след като през ноември завърши на 20-о място в Леви, Финландия, а в края на декември се нареди 16-и в италианския курорт Мадона ди Кампилио.

"Наистина страхотно класиране. В първия манш постигнах пето място и направо не можах да повярвам. Опитах се да остана концентриран. Второто спускане успях да го направя. И влязох в топ 10. Много съм доволен. Публиката тук е страхотна. Топ 10 - много съм щастлив. Българите можем", коментира Алберт Попов пред БНР от Кицбюел.