"Лудогорец" ще плати прескъпо за скандиранията "цигани" по време на раванша от решителния плейоф срещу "Стяуа" в Шампионската лига. Дисциплинарната комисия на УЕФА наказва клуба със затваряне на сектор "А" на стадион "Васил Левски" за първия домакински двубой от груповата фаза - срещу "Реал" (Мадрид) на 1 октомври. Освен това "зелените" са глобени с общо 16 хиляди евро.

Ето какво точно гласи официалната информация от европейската футболна централа:

"За проява на расизъм, получени пет и повече наказателни картона, липса на достатъчно добра организация и нахлуване на игрището.

Санкция: Дисциплинарната комисия към УЕФА нарежда частично затваряне на стадиона за следващия домакински мач на Лудогорец в състезание под егидата на УЕФА и в частност Сектор "А". Българският клуб също така е глобен с 6000 евро за непристойно поведение на тима, с 5000 евро за липса на достатъчно добра организация и с още 5000 евро за нахлуване на човек на терена.

Борбата с расизма е сред приоритетните на УЕФА. Ръководното тяло води политика, която не толерира прояви на расизъм и дискриминация както на терена, така и по трибуните. Всякакви форми на расистко поведение се считат за сериозно провинение на дисциплинарния правилник и съответно биват наказвани с най-сурови мерки. След влизането в действие на нови дисциплинарни правила през юни 2013 г. борбата с прояви на расизъм е на по-високо ниво, водещо до по-стриктни наказания."

Това означава, че празникът на 1 октомври ще бъде помрачен. "Лудогорец" ще спечели по-малко пари, тъй като сектор "А" има капацитет от около 15 000 места, а и ще има организационни грижи, тъй като цялата публика ще бъде съсредоточена в останалите три сектора.

Тежка санкция понася и "Стяуа", но това не е никаква утеха в случая. Румънският гранд е лишен от домакинство за 1 мач, а общата му глоба за най-различни провинения - на публиката и отбора, е 64 500 евро.