Санкт Петербург отбеляза с военен парад 75-ата годишнина от освобождението на града (тогава Ленинград) от нацистката блокада през Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Обсадата продължава повече от две години, докато на 27 януари 1944 г. Червената армия отблъсква силите на Третия райх. Оценките за броя на жертвите варират, но според историците над 1 милион жители на града стават жертва на въздушния и артилерийския обстрел и глада. По време на войната повечето жители са оцелявали с дажби от само 125 грама хляб на ден и каквато още храна са успеели да купят. 

Над 2500 войници и 80 военни машини участваха в парада при температури от около минус 18 градуса. В парада участваше и легендарният танк Т-34, изиграл ключова роля в победата над нацистите и станал символ на смелостта и страданието на нацията по време на войната.

Освен историческо въоръжение на парада беше показана и съвременна бойна техника, включително ракетни комплекси "Искандер-М". Парадът завърши с изпълнение на авиационна група за висш пилотаж, включваща шест изтребителя МиГ-29.

По повод годишнината от вдигането на блокадата руският президент Владимир Путин положи цветя пред паметника "Родината майка" на Пискарьовското мемориално гробище. Той неведнъж е посещавал гробището в деня на годишнината от пробива на обсадата.

По традиция Путин посещава и братската могила, където е погребан брат му Виктор, починал по време на обсадата. По това време братът на сегашния президент е на 1 годинка. Самият Путин е роден след края на войната, през 1952 г.

Кремъл съобщи днес, че президентът е подписал указ, с който се отпускат 150 милиона рубли (2,3 милиона долара) за създаването на нова експозиция в държавния музей на обсадата.

"Днес скърбим за загиналите при защитата на Ленинград, които с цената на живота си разкъсаха блокадата. Спомняме си за тези, които работеха в обсадения град, които, рискувайки всичко, доставяха хляб и лекарства по Пътя на живота", написа премиерът Дмитрий Медведев в социалните медии.