За няколко дни на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и се наложи да се активизира, за да направи проверки за строителство по Черноморието, разгневило мнозина поради факта, че дейностите се извършват все на първа линия. След като в края на миналата седмица стана ясно, че временно спират строежите на курортни обекти при къмпингите "Градина" и "Арапя" и при езерото "Алепу", днес от ДНСК обявиха, че ще извършат проверка и на строеж в курорта "Св. Св. Константин и Елена".

Началникът на строителния контрол Иван Несторов ще инспектира на място обекта и ще даде брифинг по темата тази сряда, а в петък ще отчете и резултатите от проверките при "Алепу", "Градина" и "Арапя", съобщават от ДНСК.

За новия строителен обект - в "Св. Св. Константин и Елена" - сигнализира във фейсбук Боян Георгиев. Той е заснел видео, на коет се вижда как на брега кипи усилена работа. В последствие стана ясно, че и този обект, както и останалите три в общините Царево и Созопол, е процедиран от министерствата и от местните власти, следователно е законен.

Курортът изпълнява инвестиционната си програма за подобряване на материалната база с три проекта. Целта е да бъдат построени апартаменти, студия, басейн и ресторант към съществуващия в съседство 5-звезден хотел на обща площ 1400 кв/м. Вторият обект обаче се простирал на 27 000 квадрата, съобщава бТВ.

Галина Николова, мениджър "Връзки с обществеността и реклама" в курорта обяснява, че новият проект е продължение на изградения вече термален комплекс. От курорта обосновават строежите с идеята за развитие на комплекса като целогодишна морска и спа дестинация. По думите на Николова всички проекти на територията на общината имат всички строителни разрешителни.

Строителните разрешения са издадени от Община Варна.

"От Министерството на регионалното развитие е одобрен подробният устройствен план, тъй като курортният комплекс е с национално значение и редът на закона е такъв. Намира се в зона А по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, проектът е съобразен с допустимите нормативи за застрояване в тази устройствена зона", обяви Виктор Бузев, гл. архитект на Община Варна.

Проектите са съгласувани с екологичното законодателство, уверяват и от РИОСВ-Варна.