Усещането за корупция сред страните в ЕС е най-високо в България, а най-ниско - в Дания, показва годишното изследване на Transparency International.

От общо 180 държави по света, обхванати в проучването, нашата страна заема 77-о място с резултат от 42 точки.

Дания, която има най-добри показатели в ЕС и в света, получава 88 точки, а Сомалия е в дъното на класацията с 10 точки и заема 180-о място.

С 42-те си точки страната ни е малко над Суринам и Тунис, а до България се нареждат Буркина Фасо и Гана. За последните 7 години има практически застой в борбата с корупцията и индексът почти не е помръднал спрямо 2012 г., когато е бил 41 пункта.

За България индексът се базира на 10 различни многопрофилни изследвания, в които са се включили представители на бизнеса, на администрацията, граждани.

Средният резултат за ЕС е 66 точки.

 

 

 

С резултата си от 42 точки България е сред страните с хибриден режим и сред тези 2/3 държави и територии с резултат под 50. Намираме се под средния брой точки за света, който е 43.

Според скалата пълна демокрация има в страните със 75 и повече точки, непълна - при 74-49, хибриден режим - 48-34. По-малко точки говорят за авторитаризъм.

За България в документа се отчита, че за последната година е отстъпила с една точка. Сблизък резултат са Гърция с 45 точки (годишен спад с 3 точки) и Унгария с 46 точки (спад с 8 точки за последните пет години). Унгария и Малта бележат най-голямото отстъпление през последните години, се допълва в доклада.

Нашата страна устойчиво е на опашката на Европейския съюз. В последните 10 години само веднъж България не е била на последно място – през 2012 г., когато Гърция изпадна в тежка криза и стана извънсистемен играч, посочиха от организацията. Сега Гърция има преднина с 3 точки. В сравнение с Югоизточна Европа средният индекс е 41 пункта, като след България за този район са Турция с 41 пункта, Сърбия – с 39, Босна и Херцеговина – с 38.

България и Румъния (61-о място и 47 точки) отчитат известен напредък в последните години, пише в документа, но се отбелязва, че в нашата страна миналата година е имало "сериозен корупционен скандал". Допълва се, че въпреки наблюдението на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, България и Румъния показват "малък напредък" в реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

В България много граждани нямат доверие на политическите институции и не се чувстват добре представени. Надзорът над финансирането на партиите е ограничен и в страната липсват независими и прозрачни медии, се допълва в текста. Често остава неясно кой притежава дадена медия, много медии са финансово зависими от държавна реклама, а това може да повлияе на работата им и да се отрази на критиката, която иначе биха приложили към правителствените власти, се посочва в анализа.

Корупцията отслабва демокрацията

Повечето страни по света не успяват да се преборят с корупцията и това допринася за кризата на демокрацията. Над 2/3 от държавите тази година показват резултат под 50 точки, а средният резултат е 43 точки.

Отчита се връзка между корупцията и състоянието на демокрацията. Истинските демокрации имат средно по около 75 точки; несъвършените демокрации имат средно по 49 точки; смесените режими с автократичен уклон - 35; авторитарните режими - 30 точки, според приложения показател, обобщава организацията. Пояснява се, че "усещането за корупция" се измерва от 1995 г. и оценява работата на чиновниците.

За разлика от страната ни, регионът Западна Европа и ЕС се представя най-силно в класацията сред останалите със своя среден резултат от 66 точки при максимални 100. Най-ниският е на Субсахарска Африка - 32/100.

През последните седем години само 20 държави са подобрили представянето си - в тома число Аржентина, Сенегал, Гвиана и Кот Д'Ивоар.

16 държави силно са влошили индекса си за корупция - сред тях Австралия, Чили, Малта, Унгария и Турция.

Тази година изследването отново показва обезпокоителна връзка между корупцията и здравето на демокрацията като страните с по-високи нива на корупция имат по-слаби демократични институции и политически права.

40 на сто от всички популистки лидери са разследвани за корупционни практики.

САЩ са със 71 точки и губят четири в сравнение с миналата година, като излизат извън топ 20 на държавите с най-ниски нива на усещане за корупция. Това се случва за първи път от 2011 г. Ниските резултатите идват на фона на ерозия на етическите норми в най-високите нива на управлението, както и нарастващ проблем с разделението на властите.

Надолу е резултатът и на Бразилия и стига до 35 като това е най-слабото представяне на страната през последните седем години. 

Нагоре се движи Чехия, която има 59 точки, но събитията през последната година дават основания да се смята, че това постижение няма да е трайно. Премиерът на Чехия Бабиш беше признат за виновен за конфликт на интереси във вързка с неговите медиа холдинги и обвинен за друг конфликт на интереси с компания, която е получила милиони евро от евросубсидии.

Топ 10 на държавите с най-ниско усещане за корупция

Дания

Нова Зеландия

Финландия

Сингапур

Швеция

Швейцария

Норвегия

Холандия

Канада

Люксембург