САЩ са позволили на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, когото Вашингтон признава за временен президент на Венецуела, да получи контрола над някои активи на нейното правителство и Централната банка, които се намират на сметките на Федералния резерв в Ню Йорк и други американски банки.

Това се казва в разпространено във вторник заявление от заместник ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Робърт Паладино, предаде ТАСС, цитирана от Фокус.

"Този документ ще помогне на легитимното правителство на Венецуела да защити тези активи в полза на венецуелците", се казва в заявлението. "Призоваваме другите правителства да признаят Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент и да предприемат аналогични мерки за защита на наследството на Венецуела от по-нататъшни кражби от страна на корумпирания режим на Мадуро".

На 23 януари Гуайдо, чието назначение на поста председател на парламента два дни по-рано бе анулирано от Върховния съд на Венецуела, се обяви за президент на страната.

В същия ден САЩ го признаха. Мадуро обяви случилото се за опит за държавен преврат и заяви, че прекъсва дипломатическите си отношения със САЩ.