Министърът на икономиката разполага със срок до шест месеца, за да изготви наредба за прилагане на т.нар. закона за горивата, който раздели бизнеса на едър и дребен.

Това решиха тази вечер депутатите от комисията за борба със сивата икономика и контрабандата, обсъждайки промените в закона на второ четене. С днешното заседание обаче се създава правен казус - защото спорният закон, който парламентът сега тръгна да ремонтира, на практика влезе в сила вчера. Затова бе предложено от председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов да не се отлага влизането в сила на закона, а наредбата към него - за да се излезе от правния прецедент. Дори и от ГЕРБ признаха, че се е получил "правен абсурд" (в лицето на депутата Валентин Николов). С това решение - за отлагането на наредбата - законът, който вече е действащ, става неприложим. 

Това обаче не е съвсем така, защото с него бяха изменени и други закони, сред които и Законът за движение по пътищата. В който се вменява на шофьорите, че са задължени да зареждат само от бензиностанции.

На продължилото над три часа заседание депутатите от комисия решиха да отпадне банковата гаранция от 20 000 лв. за регистрация на бензиностанция, както искаха собствениците малки обекти. Предложението бе на ДПС. Така бе удовлетворено едно от исканията на малките търговци, които заплашваха с протести заради наложените им нови и непосилни според тях изисквания.

Запазват се и ведомствените бензиностанции, от които може да се зарежда строителна и минно-добивна техника, което пък бе искане на строителния и минно-геоложкия бранш заради невъзможността да транспортират тежката техника извън обектите за зареждане в редовите бензиностанции.

Според председателя на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на "Лукойл" Валентин Златев по-бързото влизане на закона в сила е от полза за страната.

"За бюджета не е маловажно дали ще получи допълнителни реални приходи или не. Нашата цел е равнопоставеност на всички участници и върховенство на закона", каза той, цитиран от БНР.

За да бъдат приети окончателно промените, те трябва да бъдат гласувани в пленарна зала.