Кирил Десподов, футболист № 1 на България за 2018 г., е близо до преминаване в италианския "Каляри" от Серия А, съобщават водещи журналисти на Ботуша и регионални медии. Сред тях е "Каляри нюз 24" - сайтът обявява трансфера като сигурен.

ЦСКА-София и южняците на Апенините (всъщност на остров Сардиния) са се договорили за цената, която засега не се съобщава. Остава Десподов да се разбере за личните си условия и ако това стане - да премине успешно медицински преглед. Очаква се той да парафира споразумение за 5,5 години. Сделката трябва да бъде сключена до утре в полунощ, когато в Западна Европа затваря трансферния прозорец. Очаква се всичко да приключи днес.

Най-добрият играч на "червените" не криеше желанието си да отиде зад граница, при това в силно първенство. А ЦСКА-София явно ще прибере добра сума за крилото. Според "Скай Италия" на "Българска армия" ще получат 3 милиона евро. Сумата може и да нарасне, ако националът постигне определени неща с новия си тим.

Последният трансфер на български футболист в някое от първенствата от топ 4 отново бе в Италия - през лятото на 2014 г., когато Ивайло Чочев от ЦСКА бе спазарен с "Палермо". Националът играе в този клуб и до днес.

Целта на "Каляри" е да запази мястото си в Серия А. Отборът се намира на 14-о място и има 21 точки - със 7 повече от първия тим под чертата - "Болоня". Нападението на "Каляри" е доста слабо и явно това е причината за привличането на Десподов, който миналата есен вкара и изработи доста голове за "червените".

За 21 кръга в "калчото" южняците са отбелязали едва 19 попадения.

Така след "Левски" и ЦСКА-София се разделя с водещия си футболист. Часове по-рано Габриел Обертан напусна лагера а "сините" в Кипър и замина за Турция, където се очаква да подпише с изпадащия "Ерзурумспор".