Светият синод на Българската православна църква ще получи допълнително 5 млн. лв. от бюджета, съобщи днес на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

"Патриархът лично ме помоли за парите, които им се полагат, да им бъдат преведени по-бързо, за да могат да изплатят заплатите на свещениците", заяви той.

Допълнителните 5 милиона са заради промени в Закона за вероизповеданията от декември миналата година след приемането на държавния бюджет за 2019 г. Първоначално проектът на кабинета предвиждаше да се субсидират вероизповеданията според броя вярващи (по последното преброяване от 2012 г.), като бе поставена и бариера, подобна на тази за партийна субсидия.

Това предложение обаче оставяше всички освен Светия синод и Главното мюфтийство без никакво държавно финансиране, затова бяха направени промени, така че католици, евреи и други да не останат без средства. В крайна сметка бяха гласувани общо 5,7 млн. лв. за вероизповеданията. При промените обаче премиерът Борисов заяви, че трябва да се повишат заплатите и на свещениците, и на учителите:

"Това са хората, които също обучават, учат на вяра, на ценности", обясни тогава логиката си министър-председателят.

Досега държавните средства бяха основно за ремонти и поддръжка на храмове, молитвени домове и религиозни паметници на културата. Законовите промени все пак предвиждат отчетност на харчовете за заплати и превеждането на парите само на специална целева сметка за целта.

Учителските заплати пък бяха увеличени с поне 20% от 1 януари 2019 г. Това означава минимална заплата на директор 1140 лв., на зам.-директор - 1065 лв., на педагогически специалисти - 920 лв., на старши учители - 955 лв., и на главен учител - 1005 лв.