Лидерът на Венецуела обвини американския президент, че е поръчал убийството му, предаде Ройтерс.

В интервю пред московската "РИА Новости" Мадуро, който сега се сблъсква с най-сериозното предизвикателство, след като замени Уго Чавес преди шест години, обвини Тръмп, че е заповядал на Колумбия да го отстрани.

"Доналд Тръмп без съмнение е дал заповед за убийството ми и е казал на правителството на Колумбия и колумбийската мафия да ме убие", заяви Мадуро, повтаряйки обвинение, което често отправяше Уго Чавес през годините.

Битката за контол над Венецуела, която разполага с най-големите запаси на петрол в света, стана още по-ожесточена след санкциите на Вашингтон и действията вътре в самата южноамериканска държава срещу лидера на опозицията Хуан Гуайдо.

Същевременно Русия, която твърдо застава зад Мадуро, призова днес опозицията във Венецуела да започне преговори с президента.

"Призоваваме опозицията да прояви конструктивен подход, да се откаже от ултиматумите и да действа самостоятелно, опирайки се преди всичко на интересите на венецуелския народ", заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Москва след среща с иракския си колега Мохамед Али ал Хаким.