Усещането за корупция е субективно, а не на база обективни факти. И колкото повече се говори за нея, толкова повече хората оставят с впечатление, че я има. Така началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов - Румяна Бъчварова, разясни пред БНТ класацията на "Трансперънси интернешънъл", според която България се намира на 77-мо място от 180 държави.

Помолена да коментира изнесените обвинения от страна на БСП и Елена Йончева за злоупотреби от страна на министъра на културата Боил Банов, Румяна Бъчварова обвини левицата в разпространение на негативизъм към правителството. Тя заяви, че съжалява Елена Йончева, защото за два дни се превърнала от знаме на БСП в човек, който разпространява недоказани доноси.

"Държа да отбележа, че тази класация (на "Трансперънси интернешънъл", бел. ред.) е на база субективно усещане, а не на база обективни факти. Колкото повече се дискутира темата, толкова повече хората остават с впечатление, че има корупция", коментира Бъчварова пред БНТ.

Тя посочи, че управляващите не спират да работят срещу корупцията и посочи за пример новата мегаагенция за борба с това негативно явление. Според нея ГЕРБ имали не само политическа воля, намерили решение, а вече имат и работещ инструмент за борба с корупцията. Бъчварова обаче отказа да коментира работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КНКОНПИ).

Според Румяна Бъчварова няма обективни прични кабинетът да подава оставка и да има предсрочни избори.

"Има нещо в поведението на ГЕРБ, което кара хората да му вярват и те са повече, от тези които вярват на БСП", посочи тя, разяснявайки факта, че партията й е на власт повече от 10 г.

По думите й ГЕРБ успяват да намират мнозинства в парламента, за да осъществяват своите идеи.