Националът Кирил Десподов вече официално е играч на "Каляри" от италианската Серия А, съобщи сайтът на ЦСКА-София. Нападателят е минал успешно медицински преглед и е подписал личния си контракт, който е за 4,5 години.

Обявява се, че "червените" ще получат 15 процента от следваща продажба на звездата си. Трансферната цена не се споменава, но ЦСКА-София твърди, че тя е рекордна за български футболист от наш клуб зад граница.

Смята се, че №1 все още е Христо Стоичков с платените от "Барселона" на ЦСКА 4 милиона долара през далечната 1990 г. Около тази стойност прибра и "Левски" от "Рен" за Георги Иванов-Гонзо през 2002 г. Според "сините" - $4,1 млн.

Ако наистина новото върхово постижение е на Десподов, това означава, че в Борисовата градина ще получат повече от 3 милиона евро - за толкова писаха днес италиански медии и журналисти в социални мрежи. Все някога ще се разбере.

Вижте съобщението на сайта на ЦСКА-София:

"Армейци,

нападателят Кирил Десподов вече е състезател на италианския Каляри. Ръководството на ЦСКА финализира официално трансфера с клуба от Серия А, а след като днес премина успешно медицински прегледи, футболистът парафира и личния си контракт за срок от 4,5 години.

Финансовите параметри по договора остават конфиденциални. Догадките и спекулациите в медийното пространство няма да коментираме. ЦСКА обаче с гордост може да заяви, че клубът осъществи най-скъпия досега трансфер на български футболист от родното първенство в чужбина, подобрявайки досегашния рекорд на Христо Стоичков от 1990 година, когато легендарната осмица подписа с Барселона. Отделно ЦСКА ще запази 15 процента при бъдеща продажба на Десподов, както и ще получи допълнителни бонуси при добро негово представяне в Калчото.

За два сезона и половина с червената фланелка Десподов изигра общо 79 официални мача във всички турнири, в които отбеляза 24 гола и записа 30 асистенции. Като играч на армейците той се утвърди и в мъжкия национален отбор, където отбеляза важен гол срещу Кипър. Заради силните си изяви през 2018 година бързоногото крило бе обявено за "Футболист №1" на България.

Благодарим на Кирил Десподов за всеотдайната работа в ЦСКА и му желаем здраве и много успехи!"