След дълги перипетии определяният като "лобистки" в полза на едрия петролен бизнес закон за горивата бе смекчен. Но само донякъде. Днес депутатите приеха на второ четене изменения в нормативния акт, който иначе е прясно влязъл в сила - преди няколко дни - на 28 януари. Единственият, който имаше възражения при днешните дебати, бе и единственият, който още с приемането на закона през миналото лято се обяви срещу него - лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Причината: Министерството на икономиката има не шест, а до шест месеца време да изработи наредбата по прилагането на закона, което на практика означава, че тя може да е готова и утре. А за Симеонов целият закон подлежи на основен ремонт, тъй като все още е рестриктивен спрямо дребния бизнес и половингодишна отсрочка би дала достатъчно време да се преразгледа така, че да бъде постигнато съгласие между всички страни.

В крайна сметка бе решено да се смекчат някои изисквания при регистрацията на малките търговци като това за банкова гаранция от 20 000 лева и бе уреден въпросът къде ще зарежда тежката техника по време на строителни, земеделски или минно-геоложки дейности. През миналата седмица министърът на икономиката Емил Караниколов пък обяви, че ведомството му е почти готово с наредбата, следователно тя може да влезе в сила всеки момент.

Заченат в грях

Въпросът не е само в написването на една наредба и в това кога ще влезе тя в сила, а и в начина, по който това се случи. Или както днес от трибуната на парламента се изрази Рамадан Аталай (ДПС): "Обществото започва да се съмнява, че се приемат лобистки закони." Именно думата "лобистки" използва и Валери Симеонов през миналото лято при дебатите по проектозакона. Текстовете бяха написани от Министерския съвет и дадени на депутата от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро, за да ги внесе от свое име за гласуване от Народното събрание. И досега не е обяснено защо се направи това, след като МС има законодателна инициатива.

През юли м.г. имаше и протести на малкия бизнес заради разписаните непосилни изисквания за бранша. Някои от текстовете бяха смекчени, но все пак законът бе приет, като трябваше да влезе в сила на 28 януари т.г. - а за това време МИ да напише въпросната наредба.

С наближаването на датата обаче малкият бизнес заплаши с нови протести, а МС реши да предложи на парламента да гласува нова шестмесечна отсрочка за влизането в сила на целия закон - до 1 август 2019-а. Това предложение бе приветствано от двете работодателски организации КРИБ и АИКБ, но едрият бизнес с горива в лицето на Българската петролна и газова асоциация, председателствана от директора на "Лукойл" Валентин Златев, не само възрази и поиска незабавно влизане в сила, но и напусна КРИБ в знак на несъгласие с позицията на работодателите. Последва обвинение от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че законът обслужва Златев и е писан за него.

Бързата работа...

Депутатите (с изключение на Ревизоро) възприеха предложението на правителството за отсрочка на влизането в сила на самия закон и уж в спешен порядък се захванаха с процедурата по разглеждането му. Заявката им бе да го гласуват в зала на второ четене, преди да е влязъл в сила на 28-и. Но вместо това работата се "забатачи" и проектът стигна за разглеждане в комисията за борба със сивата икономика, председателствана от Ревизоро, ден след като законът вече бе влязъл в сила. Така уж изненадани, народните избраници разсъждаваха повече от три часа как да се измъкнат от този "правен абсурд" (по думите на Валентин Николов от ГЕРБ). 

Предложението за "измъкване" дойде от председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, който даде варианта, след като законът вече е влязъл в сила, да се даде до шест месеца отсрочка за наредбата. Мотивът му бе, че законът бил на практика неприложим без тази действаща наредба. Предложението му бе възприето.

Любопитно

Целият този процес е съпътстван от няколко любопитни факта. Единият е, че обсъжданията в комисията на Ревизоро още по първия проект бяха в по-голямата си част закрити за обществеността. След последното обсъждане през миналата седмица пък представителите на малкия и средния бизнес се оплакаха, че не са били поканени и допуснати от председателя на комисията, влезли чак след намесата на Караниколов. А по време на самите дебати Валентин Златев се държал като председател - само той се изказвал и дори сам си вземал думата.

Вторият момент е, че и сега има закони, които действат и без наредби, въпреки че такива се изискват.

Безплатно, в регистър

Все пак днес бяха възприети някои от текстовете, предложени между двете четения при спешния ремонт на закона, които притесняваха малкия бизнес. Като: да отпадне банковата гаранция за бензиностанциите от 20 000 лева. Регистрацията на търговските обекти ще е безплатна, а те ще се вписват в специален регистър. Отпадна и изискването собствениците на данъчен склад и търговците на едро да имат поне 1 милион лева уставен капитал. Запазват се и ведомствените бензиностанции, които сега се използват на строителните обекти и при минно-геоложките дейности.

В пъпа

На практика единственият спор бе по това, че законът се нуждае от още ремонт и отлагането на наредбата трябва да е за не по-малко от шест месеца. Затова Симеонов предложи да се запише поправка, като "до" се махне от текста и се запише, че тя влиза в сила в едномесечен срок, считано от 28 юни. На отлагането възразиха Ревизоро и БСП. ГЕРБ и ДПС заеха неутрална позиция.

"Всички, които бяха в комисията, слушаха и легалния бранш, и всички останали - не ги знаем какви са. Вече няма банкови гаранции - отпаднаха. Министърът беше на заседанието и каза, че е готов с наредбата", възрази Емил Димитров, като по този начин раздели бизнеса на две - едрият бил легален, а дребният - неясно какъв.

"Спорът не е за колко време може да се изготви една наредба - може и за един месец, но смисълът е да се отложи с шест месеца. За разлика от вас аз не се наемам да кажа кой е легален и кой не", възрази му Симеонов, с когото иначе заедно са в групата на "Обединени патриоти". И допълни: Не става въпрос за приемането на наредба, остават текстовете за конфискация на имущество, за смяна на измервателните уреди на всички превозни средства - остават съмнения за монопол на един произведител на такива уреди. Говорим за време да се промени законът и това да стане без натиск." 

От ДПС използваха момента, за да натякнат за това, че при "патриотите" има вътрешна кавга. Но и да разкритикуват начина, по който този закон бе приет и изменен веднага слд влизането си в сила.

"Когато управляващото мнозинство не знае какъв закон се приема, когато се стига до това, че обществото започва да се съмнява, че се приемат лобистки закони, нивото на Народното събрание спада. Това е вътрешна кавга между ОП, които излизат и се опитват да наложат още отлагане на този законопроект, без да знаят защо. Колеги, законът е в сила! Мачът е свирен - наредбата кога ще влезе в сила и кога няма, няма значение! Какво спорим кога ще влезе в сила. Ами законът е приет, колеги! МС поиска отлагане на закон, а не на наредба", посочи Рамадан Аталай от Движението и допълни: "Колеги, много сте се взели насериозно. Бъркайки в пъпа си, забравяте, че нещата не са във ваша полза."