Италия изпадна в рецесия в края на 2018 г. след година на политически сътресения, по-високи разходи по заеми и фискални напрежения, които въздействаха над икономиката, предаде "Блумбърг".

Производството се е свило с 0,2 процента през последното тримесечие на миналата година след намаляване с 0,1 процента в предишното по данни на Националния институт по статистика на Италия ("Истат"), публикувани в четвъртък. Това поставя още повече напрежение върху и без това нестабилната управляваща коалиция. 

Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви в сряда, че не е изненадан от спада на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие. 

Реакцията на пазара, след като бяха публикувани данните на "Истат", бе ограничена. Спредът между доходността на 10-годишните облигации в Италия и тези на подобни германски облигации остана на ниво от 240 базисни пункта.

Борсовият индекс на Италия FTSE MIB се понижи с 0,4 процента. 

В края на миналата година Рим игра по нервите на Брюксел, след като предложи проектобюджет за следващата година на Италия с твърде висок дефицит.

След като през 2013 г. получи големи правомощия по отношение на плановете за бюджета на страните членки, Еврокомисията за първи път се възползва от предоставената компетенция и върна бюджета на Италия за преразглеждане.

Италианското правителство отказваше да отстъпи и имаше вероятност ЕС да започне процедура по свръхдефицит срещу Рим. 

Италианският дълг възлиза на над 130 на сто от БВП. Това е над два пъти повече от допустимия от ЕС таван от 60 процента. 

Първоначалното предложение за бюджет на Италия определяше дефицит, равен на 2,4 процента от БВП през 2019 г., което е повишаване от 1,8 през 2018 г. В крайна сметка обаче двете страни се договориха да го понижи до 2,04 процента от БВП. 

ЕК очаква структурният дефицит на Рим за тази година да бъде 1,8 на сто от БВП – същият като през 2017 г. Италианските власти смятат обаче, че той ще бъде 1,6%.

 
Днес статистическата служба Евростат публикува доклад, в който оцени, че брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС се е повишил с 0,3 на сто през четвъртото тримесечие на миналата година с отчитане на сезонните фактори, предаде БТА.
 
За еврозоната растежът е 0,2 на сто. Темпът на нарастване на БВП за ЕС и еврозоната е останал без промяна спрямо третото тримесечие. 
 
Спрямо последното тримесечие на 2017 година БВП на ЕС се е увеличил с 1,5 на сто, а на 19-членния валутен съюз - с 1,2 на сто след повишението със съответно 1,8 на сто и 1,6 на сто през предходния тримесечен период. 
 
Според първата оценка на Евростат годишният растеж на БВП за цялата 2018 година се равнява на 1,9 на сто за ЕС и 1,8 на сто за еврозоната.