Къде е разликата: едни хора - избрани по силата на някакви правила на дадени позиции, да се чувстват независими, за да громят лъжата и неправдата на ползу роду, или когато преследват съдебно някого, да казват истината... И къде е българската злоупотреба с права - така залегнала и напоследък вплетена сякаш във все повече "евро" работи, които правим (нали знаете, че примерно "тайният арест" наистина го има в евродиректива, за която ни натискат от години - независимо какво казват).

Всичко това - по повод, че ищецът Емилия Масларова осъди ответника Република България заради изказвания на бивша говорителка на бивш главен прокурор - и също прокурорка, и на един депутат от ГЕРБ. И двамата - лица с имунитет.

Удивително е как държавата, която намери пари да отпечата малоумния календар на КПКОНПИ, не намира средства да си събере "вересиите" от Страсбург. Вече толкова десетилетия... Например с регресни искове под някаква форма срещу виновните лица, по чиито "заслуги" сме осъдени.

Ясно е, че обществото едва ли ще узрее бързо за най-простата санкция: когато някой прави издънки като народния представител Пламен Нунев (в случая с Масларова), народния представител Сидеров, народния представител Антон Тодоров, другия път по естествен път той да не е народен представител. Ха дано, ама 30 лева за глас са си 30 лева...

Същото това общество после пуска пяна  пред телевизора, когато същите тези - неможещи, незнаещи, непочтени и нечистоплътни, са еди какви си... Само дето съдиите и прокурорите (респективно - шерифите) не са избираеми - иначе бих казал същото. Затова пък системата така е направена, че онези избрани по някакви неясни критерии в парламента, да пренареждатг фигурите и върху дъската на съдилищата, прокуратурата, следствието и т.н.

Резултатът е този, който е.

Само да спомена, че "бодряшките" новини, че ни съдят все по-малко в Страсбург, са абсолютна гавра: просто създадохме съответните органи, търсим споразумения с ищците и плащаме още тук.

Да, дългата тема за имунитета е дълга.

Но фактът, че плащаме ние, а не този или онзи, също е факт.