Правителството на Пламен Орешарски е виновно за забавянето на реставрацията на Ларгото в София, заяви в парламента днес бившият културен министър Вежди Рашидов.

"Мълчах, защото не исках да влизам в тежка шлака – когато трябва да мърсим, трябва да сме наясно дали сме чисти", отбеляза той.

По думите на бившия министър по времето, когато управлявали социалистите, много време обектът стоял с найлони. 

Не става ясно обаче как точно се връзва това твърдение на Рашидов с хронологията на събитията. Договорът за ремонт на "Ларгото", заради който тече сагата "Ало, Банов е", е сключен между Министерството на културата и изпълнителя ДЗЗД "Антична Сердика" на 08.04.2015 г. Последният ден от управлението на кабинета "Орешарски" е 06.08.2014 г . - тоест близо година по-рано. С други думи - строежът на точно тази част от проекта за реставрация на пространството около Министерския съвет няма как да се забавил по времето на Орешарски, просто защото не го е имало. В договора, подписан през 2015 г., е заложен срокът за изпълнение от 200 дни.  

И още един детайл - обществената поръчка за проекта е обявена през юни 2014 г . - месец преди правителството на БСП и ДПС да подаде оставка. За самия търг засега не се е чуло да има възрашения. 

Вежди Рашидов разясни още, че е имало риск да се загубят 3 млн. (вероятно лева) от европейското финансиране на проекта, затова трябвало бързо да се намери възможност да не закъснява проектът.

"Имаше накрая едно-единствено притеснение. Даже в Германия бях. Просто ми се съобщи, че се забавя срокът, има опасност да загубим за последния етап към 3 млн. някъде близо помня - не го казвам точно - европейски пари. Вие давате ли си сметка, че това е да бръкна в касата на министерството от бюджета, и без туй малкия бюджет, и да търся 3 млн. да покрия загубата на европейски пари?", каза още Рашидов.

Той дори спрял лечението си, прибрал се в България и разговарял с "хората дали можем тихо и спокойно да изпълним срока, за да не губим пари". 

Кога точно е разбрал за този проблем не става ясно. Изнесените от БСП и Елена Йончева записи се развиват около месец преди откриването на Ларгото на 20 април 2016 г. Според Рашидов всяко твърдение за корупция от страна на тогавашния му заместник и настоящ министър Боил Банов трябва да се докаже от авторите му.
 

Рашидов допълни още, че Ангел Ангелов, когото Банов посочи за човека, който го е рекетирал със записи, е бил отстранен от Министерството на културата заради проблеми с тръжните процедури по Норвежката програма, която е била за 20 млн. лв. Самият Ангелов пред бТВ ден по-рано отрече да е бил отстраняван. За него се знае, че в момента е в Министерството на образованието, а зам.министър Деница Сачева обяви, че и там е имало опити за изнудване на хора със записи.