Европейският парламент призна днес Хуан Гуайдо, който се самообяви за временен президент на Венецуела, за де факто държавен глава.

Макар да е незаконодателна, резолюцията е символична и има за цел да продължи натиска срещу диктатора Николас Мадуро, отбелязаха депутатите.

Резолюцията бе приета с 439 гласа „за“, срещу 104 „против“ и 88 „въздържали се“.

Евродепутатите призоваха върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и всички правителства в Съюза да последват примера им.

„От Европа ние можем да помогнем за смяната на режима във Венецуела и да дадем да се разбере, че тираните никога няма да оглавят един демократичен процес“, заяви испанският евродепутат Естебан Гонсалес Понс.

Гуайдо бе признат за временен президент на Венецуела в съответствие с нейната конституция. В качеството си на председател на Националното събрание той трябва да изпълнява тази длъжност до провеждането на нови, свободни и честни президентски избори. Депутатите не признават вота от май 2018 г., който бе спечелен от Мадуро. За провеждането на нови избори трябва да помогне специално избрана контактна група.

Мадуро бе призован да възстанови правомощията на доминираното от опозицията Национално събрание, които самият той отне през 2017 г.

Евродепутатите осъдиха репресиите и насилието в южноамериканската страна, довели до смъртни случаи и инциденти, и настояват властите в Каракас да прекратят нарушенията на правата на човека, извършителите да бъдат подведени под отговорност и да се гарантира пълното зачитане на основните свободи и права.

Интересното е, че крайната левица и крайната десница се съюзиха и подкрепиха Мадуро, сподели специално за Клуб Z българският депутат Андрей Ковачев от Европейската народна партия (ЕНП), която инициира резолюцията. Това е станало ясно от изписаните в залата резултати от гласуването.

В подкрепа на Мадуро са се обединили парламентарната група Европейска обединена левица-Северна зелена левица, комунисти от Гърция и Португалия и Националният сбор на Марин льо Пен.

Сергей Станишев призна пред Клуб Z, че се е въздържал. Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) обаче не пожела да коментра.

„Имам причини“, бе лаконичният му отговор на наш въпрос.

Съвсем различно мнение обаче изрази съпартийката му Ана Гомеш от Португалия. Помолихме я да коментира факта, че някои социалисти не са гласували против Мадуро, а в България дори той е бил подкрепен от кварталната организация на БСП в "Красна поляна". И от една парламентарна партия - "Воля".

„Първо, Мадуро не е социалист. Такъв тиранин, който не се спира пред убийства, не може да бъде социалист. Той оглавява един режим, който се крепи на наркотрафик и заради когото народът на Венецуела все повече обеднява. Кой както иска да гласва, но аз категорично заставам зад Хуан Гуайдо“, каза Гомеш.