От втори опит това лято Валери Божинов напусна "Левски" и замина за чужбина. Днес нападателят подписа едногодишен договор с втородивизионния италиански отбор "Тернана". Тимът от Апенините се възползва от освобождаваща клауза в договора на нападателя със "сините", където е записано, че той може да си тръгне при интерес от чужбина. "Левски" ще получи малко пари.

Днес Божинов мина медицински преглед и подписа личния си контракт, подробности от който не се обявяват. 

Тимът на "Тернана" ще опита да влезе в италианския елит за следващия сезон и разчита на българина да поведе атаката. Той ще се завърне за уикенда в България, след което лети обратно за Ботуша. Очаква се да дебютира в Серия "Б" в средата на септември.

"Тернана" е седмият италиански отбор в кариерата на бившия национал след "Лече", "Фиорентина", "Ювентус", "Парма", "Верона" и "Виченца". Той на два пъти игра за "Лече", където бе неговият голям пробив в професионалния футбол. Таранът имаше неуспешни изяви в "Манчестър Сити" и "Спортинг" (Лисабон). През миналия месец Божинов направи неуспешен опит в английския "Уест Хем", където мина прегледи и тренира само веднъж, преди да се върне в "Левски".