Финално: болница "Лозенец", известна като Правителствена болница, ще стане търговско дружество като останалите лечебни заведения в страната - в случая ЕАД със 100% държавна собственост. Принципал ще е министърът на здравеопазването, а болницата ще се стопанисва от Софийския университет. Правителството има 6 месеца да преструктурира болницата.

Това решиха депутатите с промени в Закона за лечебните заведения. Те записаха подробни правила и условия към университетите, които ще сключат договори за управление на болници. Въпросните текстове се появиха между първо и второ четене на законопроекта на Министерския съвет.

Проектът претърпя сериозна корекция, защото първоначалната идея на властта бе болница "Лозенец" да се превърне в първата многопрофилна за лечение на деца. Това обаче поставяше в риск университетския й статут, акредитацията на Медицинския факултет на Софийския университет, работата на кадрите й и обучението на студенти. Затова идеята бе ревизирана.

Сега на ход е Софийският университет "Св. Климент Охридски", който трябва да влезе в преговори със здравното министерство и евентуално да се стигне до договор, с който университетът ще поеме управлението на болницата. Друг е въпросът дали СУ все още иска това - поне така се разбраха думите на ректора проф. Атанас Герджиков ден по-рано пред здравната комисия. Причината: при сегашните условия и с наличните задължения на лечебното заведение, които са в размер на милиони, има риск то да фалира.

Темата коментира след гласуването и финансовият министър Владислав Горанов, който бе в парламента днес за ежеседмичния контрол.

Той отбеляза, че не може да каже какво ще стане с дълговете на болницата, но обясни, че сега болницата ще се финансира като всяко друго лечебно заведение в България - ще получава трансфери за извършена дейност през договор с НЗОК. 

"Ако въпросът е дали правителството ще доразплати натрупани от някого просрочени задължения - първо трябва да направим анализ защо и как функционира това лечебно заведение и на какви основания се предоставя допълнителна субсидия. След това ще преценяваме. При всеки случай - ако няма устойчив модел на финансиране на тази болница, тя трудно ще продължи да съществува в сегашния си вид, защото ако се представят допълнителни средства извън правилата, по които функционира здравната система - то това трябва да е разписано ясно и конкретно по каква причина се прави", обясни той.

Попитан кой ще плаща сключените преди това договори, които болницата има, той препрати към ръководството й. И отбеляза, че има два варианта - или законодателят решава, че болницата има някакъв специален статут, или университетът плаща допълнително, защото тя се ползва за обучение на студентите. Но това е решение на университета или народните представители.