Да се забрани на заведенията да предлагат на деца и подрастващи наргилета. Такъв законопроект са внесли от групата на Обединените патриоти, начело с лидера на НФСБ Валери Симеонов.

С промени в Закона за здравето и Закона за закрила на детето пушенето на изделия за водна лула се приравнява със забраната за предлагане и продажба на алкохолни напитки и тютzневи изделия на деца - до 18-годишна възраст. 

Подобни строги ограничения, които забраняват пушенето на наргилета на закрито, бяха публикувани за обществено обсъждане през август 2018 г., но все още не са влезли в парламента за гласуване. Тогава от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация се обявиха ограниченията за "репресия срещу малкия и средния бизнес".

"Считаме, че някои от предложенията за промени са неадекватни спрямо заложените цели и мотиви и не биха довели до подобряване на здравния статус на нацията, а единствено до репресиране на малкия и среден бизнес в развлекателния и туристическия бранш, до поредно игнориране на направените инвестиции и създаване на условия за увеличаване на корупционните практики в страната.", посочиха от бранша.

Според Обединените патриоти обаче пушенето на наргиле е вредно за здравето и е опасна мода. 

"Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето, въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. Горенето при наргилето е съпроводено с отделяне на въглероден диоксид (при непълно изгаряне), азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици. Вредите върху здравето при пушене на наргиле са свързани с увреждане на дихателната система, сърдечно-съдовата система, зъбната кухина и зъбите", се казва в мотивите на вносителите.  

Те припомнят и данни на Световната здравна организация от 2013-2014 г., според които България се нарежда на пето място сред 42 страни по пишене веднъж седмично на наргиле от 11-13-годишни ученици и на второ място по пушене веднъж седмично от 15-годишните. 

"Поради ниската здравна култура много считат пушенето на наргиле с нетютюневи смеси за безвредно, а модната тенденция сред младите в европейски и световен мащаб за групово пушене води до вреди и за пасивните пушачи", аргументират се още вносителите. 

Със законопроекта се вменява и общините да провеждат политика в областта на здравната грижа. До момента това задължение имаха само държавните институции.   

От Министерство на здравеопазването пък, чийто законопроект, забраняващ наргилето на закрито все още не е влязъл в пленарна зала, коментираха забавянето с това, че по време на общественото обсъждане са получили множество предложения на граждани. Това щяло да наложи изменение в първоначалния вариант на ресорния закон. Било вероятно и да се забрани и продажбата на енергийните напитки на непълнолетни.

Иначе самият Валери Симеонов предложи преди време, но това не бе възприето от парламента, да се върне старият по-либерален режим за тютюнопушене на закрито.