"Това, което се случва през последните две седмици по Черноморието; готвеният нов проект за "Пирин", след като съдът отмени скандалния план за управление на парка от 2017 г.; цирковите спектакли с шоу задържанията и бутафорните съдебни процеси в така наречените специализирани съдилища; оневиняването или невнасянето на обвинителни актове срещу висши политици, магистрати и видни бизнесмени; скандалните назначения в съдебната система; осъдителните присъди срещу България в ЕСПЧ... Всичко това е само върхът на айсберга от наглост и безконтролност, от престъпно влияние и гигантска корупция. А самият айсберг е напълно завладяната ни държава..."

С тези и други аргументи гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" свиква "протест в защита на правото и съда от прокуратурата и олигархията" на 4 февруари.

Като основна причина се изтъква проверката срещу председателя на ВКС Лозан Панов, която - както е известно - Съдийската колегия на ВСС гласува да стартира в Инспектората.

Става въпрос за това, че Съдия № 1 прати проверка в Апелативния спецсъд за това в какъв блиц порядък са разгледани мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, както и последвалата "война с писма" между съдиите, прокурори, "здравите сили" във Висшия съдебен съвет и ВКС.

"Ако допуснем отстраняването на съдия Лозан Панов, губим всичко, за което сме мечтали и сме се борили близо 30 години, защото губим Правото!", пишат още организаторите на протеста.

Те са избрали 4 февруари - датата, на която през 1997 г. БСП в лицето на Николай Добрев върна мандата за съставяне на правителство.

Ето и пълния текст на обръщението на "Правосъдие за всеки".

Уважаеми колеги,

Инициатива „Правосъдие за всеки" свиква протест в защита на правото и съда от прокуратурата и олигархията. Избрахме символичната дата 4 февруари, шествието ще тръгне в 18 ч. от НДК, за да стигне до Съдебната палата. Ситуацията е повече от критична, посочваме в призива към всички граждани, които искат да живеят в свободна правова държава:

Да го кажем в прав текст - предстои отстраняването на Лозан Панов - председателя на ВКС, който отстоява Правото и независимостта на Съда от политизираното и обслужващо олигархични интереси мнозинство в състава на Висшия съдебен съвет. Това мнозинство сезира Инспектората към ВСС за безумна проверка по фактите дали, ако изпълнява законовите си правомощия да нарежда проверки по образуването, движението и разпределението на делата в апелативните съдилища, председателят на ВКС нарушава закона!? Но същото това мнозинство отказа да се занимава с въпроса дали прокурорите нарушават съдийската независимост, когато дават препоръки на съда да не позволява проверките!

Това, разбира се, е само повод, а целта е ясна и не е отскоро. Съдът трябва да бъде овладян изцяло и чрез прокуратурата и мнозинството във ВСС да бъде подчинен на олигархията, която управлява цялата държава и има непреодолимо влияние във всички власти.

Това, което се случва през последните две седмици по Черноморието; готвеният нов проект за Пирин, след като съдът отмени скандалния план за управление на Парка от 2017 г.; цирковите спектакли с шоу задържанията и бутафорните съдебни процеси в така наречените специализирани съдилища; оневиняването или невнасянето на обвинителни актове срещу висши политици, магистрати и видни бизнесмени; скандалните назначения в съдебната система; осъдителните присъди срещу България в ЕСПЧ... Всичко това е само върхът на айсберга от наглост и безконтролност, от престъпно влияние и гигантска корупция. А самият айсберг е напълно завладяната ни държава, в която видните олигарси с престъпно натрупания капитал се разпореждат с правата и свободите ни, със собствеността и дори с живота ни!

Ако отново премълчим, ако пак решим, че да опазим съда не е наша работа и продължим да защитаваме каузите си поотделно - разделени и фрагментирани, то неминуемо ще загубим всички битки, а скоро ще се окаже, че дори няма нужда от тях, защото всички институции и органи, всички медии дори ще са напълно овладени от статуквото на тази престъпна власт.

Обръщаме се към всички граждански организации, изявените представители на гражданското общество, към адвокатите и свободните журналисти с призив: Не пропускайте този протест, защото от него зависи оцеляването на свободата и Правото в крехката ни демокрация, потъпквана редовно от завладяната ни държава. Това е протест в защита на незавимостта на Съда и върховенството на Правото, без които няма демокрация! Ако допуснем отстраняването на съдия Лозан Панов, губим всичко, за което сме мечтали и сме се борили близо 30 години, защото губим Правото!

Ще сезираме и Европейския парламент и ЕК с нарочна декларация за случващото се в съдебната власт и свободата на словото, подкрепена от гражданите на тази символична дата - четвърти февруари.

Спомняте ли си 4 февруари 1997г. и Декларацията за национално спасение, която измъкна тогава България от кризата? Сега, 22 години по-късно пак имаме нужда от подобно народно единение, защото са застрашени демокрацията, правата и свободите ни!

Споделяйте и се включвайте, нека покажем силата на обединените каузи!

Екипът на „Правосъдие за всеки"