Актьорът Владимир Зеленски, художествен ръководител на студио "Квартал 95", е най-популярният кандидат за президентския пост на украинските избори през март, предават руски медии, цитирани от БТА. Това показва нова анкета на центъра SOCIS, Киевския международен институт по социология и Центъра "Разумков", пише "Известия".

За Зеленски са готови да гласуват 23 на сто от украинците. На второ място е сегашният държавен лидер Петро Порошенко, когото обмислят да подкрепят 16,4 на сто от избирателите. Последна в челната тройка е Юлия Тимошенко, лидер на партия "Баткившчина", с рейтинг 15,7 процента.

Опозиционерът Юрий Бойко се ползва с подкрепата на 9,3 на сто от гласовете, докато бившият министър на отбраната Анатолий Гриценко - с 8,1 на сто.

Предизборната кампания в Украйна стартира официално на 31 декември. Страната ще гласува за държавен глава на 31 март, а победителят се очаква да встъпи в длъжност до 31 май, уточнява "Известия".

"Аргументи и факти" помества данни от друго допитване, според което Зеленски също изпреварва досегашния фаворит в проучванията Юлия Тимошенко.

Данни от анкетата на социологическата група "Рейтинг" сочат освен това, че близо 70 на сто от участниците настояват за радикални промени в Украйна. Дванайсет на сто смятат, че положението трябва да се запази, а 14 процента искат да върнат отминалите времена, пише вестникът.

Излизането на Зеленски начело в рейтингите е първата изненада в украинските президентски избори, смята "Комсомолская правда".

Преднината му е малка, но според група "Рейтинг" хумористът има потенциал - "за разлика от бившия премиер Юлия Тимошенко, която вече 22 години не е мръднала от украинската политика", се казва в статията.

Има и друг интересен момент: предизборната програма на Владимир Зеленски е насочена към вътрешните проблеми на Украйна като корупцията и безработицата. Нито дума за войната и борбата със сепаратизма, за "европейския път" и "западните ценности" - украинците отдавна са се уморили от прозападните опорни точки.

Той не желае Украйна да се присъедини към НАТО и ЕС.

Затова Зеленски има шансове да спечели на своя страна украинския електорат край фронтовата линия на югоизток и рускоезичните избиратели в Южна и в Източна Украйна, разсъждава "Комсомолская правда". 

Онлайн изданието "Правда" цитира предизборно обръщение на Зеленски от сряда:

"Аз съм човек на думата и за мен президентската надпревара не е шега. Гледам сериозно на нашата страна и нейния народ. Но трябва да живеем в друга една Украйна, в единна страна, където няма корупция и безсъвестни чиновници", подчерта комикът.

Руският политолог Леонид Крутаков изрази цинично мнение относно потенциала на Зеленски да спечели изборите. Той заяви, че в Украйна "за фаворит може да бъде смятан кой ли не. И едва ли си струва да хващаме вяра на информация, идеща оттам", пише електронният в. "Политексперт".

"Когото подкрепят САЩ, той ще стане президент. В последния момент при тях ще пристигне някой пореден Байдън (Джо Байдън - вицепрезидент в администрацията на Обама), ще се срещне (с някого), ще го потупа по рамото, ще каже две-три добри думи и ето Ви президент. Мисля, че победителят ще бъде определен точно така", заявява експертът.

За лоялните към Петро Порошенко, Зеленски вече стана "враг номер едно", отбелязва "Взгляд" и задава въпроса "какъв може да стане той за Русия".

"Зеленски е един вид "компромисен кандидат". Патриот, но не и фанатик. Привърженик на Запада, но не и русофоб. Евромайдан, но без Порошенко", описва изданието украинския политик.

Медията определя Зеленски като "последният джедай" - символ на нова надежда. Предупреждава обаче, че той може "да ускори провалянето вдън земя" на страната, защото е "дилетант в политиката" и няма "връзките, опита и капиталите" на Петро Порошенко.

Според проучване, цитирано в "Аргументи и факти", Порошенко "оглавява антирейтинга" - близо половината украински избиратели заявяват, че няма в никакъв случай да гласуват за него.

Повечето украински политолози отдават слаби шансове за победа на Зеленски. Според тях той може само да лиши от гласове други кандидати, пише "Военное обозрение".

Но според същите експерти украинският народ е до такава степен уморен от днешните си политически лидери, че не бива да се изключват всякакви изненади.

Желанието за промяна на политическата система бе ключова на президентските избори в Щатите през 2016 г., когато друг шоумен - Доналд Тръмп изненада целия свят (най-вече експертите), като триумфира над кариерния политик Хилари Клинтън. 

Затова не би трябвало да се изненадаме, ако Зеленски, който вече е бил президент, (макар и в комедиен сериал) стане новият държавен глава на Украйна.

Владимир Зеленски - в ролята на президент в сериала "Слуга на народа". Снимка: Фейсбук