Сенаторът републиканец от щата Флорида Марко Рубио обеща в Туитър санкции за авиокомпаниите, извозващи венецуелско злато от страната и за придобиващите го лица. Същото предупреждение отправи и висш представител на Белия дом. 

Рубио посочи фонда от Обединените арабски емирства "Нур кепитъл" (Noor Capital) като купувач на златни резерни от Венецуела. "Новая газета" и Блумбърг (Bloomerg) твърдят, че за превоз на златото е била използована руската авиокомпания от Хабаровск "И-Карго" (E-Cargo).

 

В четвъртък "Новая газета" съобщи, че самолет на E-Cargo превозва в Дубай венецуельско злато, съхранявано в Русия. Според изданието, златото е продавано в ОАЕ, а след това руската компания е превозвала в Каракас парите за него в брой, предаде радио "Свобода".

Управителката на руската централна банка Елвира Набиулина заяви, че в Русия никога не се е пазело венецуелско злато, съобщи радиото. По данни на Блумбърг обаче руски самолет наистина ще участва в превозите, но ще изнася златото от Каракас, а не от Москва.

Според Ройтерс (Reuters), за износ в ОАЕ са приготвени 15 тона злато, а правителството на президента Николас Мадуро планира да продаде 29 тона. Пазарната стойност на това количество в момента е около $1,2 млрд.

По данни на интернет платформата за проследяване на полети "Флайтрейдър24" (Flightradar24), товарен "Бoинг-757" сета се намира в Каракас. Източник на Блумбърг твърди, че златото за продажба в петък вечер е претеглено и опаковано. Джон Болтън, съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, заплаши със санкции всички негови купувачи.

За правителството на Мадуро продажбата на злато е една от малкото възможности да пълни бюджета си. Главен източник за постъпленията в него била държавната нефтена компания PDVSA. САЩ обаче й наложи санкции на 29 януари. На 30 януари Ройтерс съобщи, че европейските търговци са се отказали да купуват нефт от Венецуела, защото ги е страх от вторични санкции.

През януари Бенк ъв Ингланд, където се пазят част от златните резерви на Венецуела, блокира предаването им на правителството на страната, предаде Блумбърг.

Да разполага с тези резерви планира лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който е избраният председател на парламента. САЩ, много държави в Европа и Латинска Америка го признаха за временен президент на Венецуела. Той се е обърнал със съответната молба към министър-председателката на Великобритания Тереза Мей.

САЩ вече позволиха на Гуайдо да разполага с венецуелските активи, които са на съхранение във Федералния резерв.

Руската  авиокомпания E-Cargo е основана през  2018 г. Тя има само един 27-годишен "Боинг", който по-рано е принадлежал на американската авиокомпания "Юнайтед еърлайнс" (U nited Airlines).