Два от строежите, предизвикали вълна от обществнео недоволство - на Шофьорския плаж при "Алепу" и в боровата горичка на "Арапя", ще останат замразени. Но само до изчистване на установените пропуски и издаването на съответните документи. 

Това стана ясно днес от думите на директора на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Несторов. Несторов, който бе изпратен от премиера Бойко Борисов по спешност на място миналата седмица, даде днес пресконференция за резултата от извършените проверки. Проверка имаше и за строителство на къмпинг "Градина", но там инвеститорът даде заявка, че сам се отказва от проекта заради високи подпочвени води.  

Според Несторов няма толкова сериозни нарушения, които да наложат спирането на строителните дейности изцяло.

"По-групи от тези нарушения аз мисля, че не трябваше да има. Да няма никакви строителни книжа - тогава е най-грубото нарушение и тогава се стига до премахване където вече ние се намесваме. В случая, тъй като и за двата обекта са налице разрешения за строеж и наличието на частична проектна документация, ние не можем да говорим за безспорно незаконно строителство. Ние говорим за обекти, които за започнати в отклонения на определени текстове на Закона за устройство на територията, за които няма или има частично налична техническа документация", заяви той, цитиран от Нова тв.

Издадени са заповеди до кметовете на общините Царево и Созопол да изискат оформянето на необходимите редовни документи за строителните обекти. Инспекторите са открили нарушения и на "Арапя", и на "Алепу".

Било установено, че нямало разрешения за изграждането на временния път на "Арапя". Под него минава и канализационна система. Кметът на Царево трябва да издаде необходимите документи за отчуждаване на имоти. Ще бъде наказана и фирмата за независим строителен контрол и ако в ранките на една година тя извърши три нарушения, ще й бъде отнет лицензът.

Част от нарушенията на "Алепу" вече са отстранени. Но общинските власти трябва да изискат документация за изграждането на геозащитно съоръжение на първо място и чак тогава да започне изграждането на планирания обект.

"Корал" обаче се оказа друг случай. Както е известно, ВАС разреши строителството на курортния комплекс "Корал резидънс" на "Прайм пропърти" със свое решение от този месец. В същото време регионалната министърка Петя Аврамова припомни решение пак на ВАС от февруари миналата година, с което магистратите потвърждават заповед на екоминистерството от 2014 г., с която бе наложена принудителна административна мярка - да не се извършват строителни и монтажни работи по осъществяването на инвестиционни проекти в местността "Смайлов чаир" и местността "Рибарницата", в района на бившия къмпинг "Корал". 

Аврамова даде заявка и че държавата ще търси вариант за отчуждаване на терени край морето, по които има висока обществена чувствителност. Самият инвеститор на "Прайм пропърти" обяви вчера, че е готов да предостави терена за обществено ползване, но рабира се, не безвъзмездно.

"Корал мога да го коментирам само от гледна точка на изказването на министър Аврамова, че има два варианта. Единият е да се стигне до отчуждение, другият е строителството да продължава да бъде спряно", заяви днес шефът на строителния контрол.