Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония влезе в сила от днес.

Така се създава най-голямата в света зона за свободна търговия. Тя покрива близо една трета от световната икономика и 635 милиона души.

Зоната представлява отговор на протекционистките заплахи, най-вече от страна на американският президент Доналд Тръмп, отбелязват икономисти.

Съгласно споразумението Япония премахва митата за 94 на сто от целия внос от ЕС, включително върху 84 процента от селскостопанските и рибни продукти.

ЕС от своя страна премахва митата за 99% от вноса от Япония и след преходен период ще отмени митата върху японските автомобили, камиони и битова електроника.

„Споразумението показва на света, че и двете страни оставаме убедени в ползите от свободната търговия“, коментира еврокомисарката за търговията Сесилия Малмстрьом.

Токио и Брюксел сключиха политическа договореност през юли 2018 г., а ратифицирането беше финализирано през декември.

Споразумението влиза в сила на фона на глобално напрежение в областта на търговията, след като Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, както и на китайски стоки, и поиска проучване на митата в автомобилната индустрия, което може да засегне както ЕС, така и Япония. Днес пък ЕС наложи мита от 25 на сто върху вноса на продуктите от стомана.