Над 100 000 венецуелци излязоха по улиците на Каракас с искане президентът Николас Мадуро да напусне поста си, а опозиционният лидер и самообявил се за и.д. президент Хуан Гуайдо заяви, че "промяната във Венецуела е много, много близо", предаде ДПА.

"Днес обявяваме глобална коалиция за хуманитарна помощ и свобода във Венецуела", заяви Гуайдо. Той приветства и решението на генерала от ВВС Франсиско Янес да се отрече от Мадуро и да признае Гуайдо за временен президент.

И добави:

"Всяко официално лице, което застава на страната на конституцията, е добре дошло".

По същото време десетки хиляди привърженици на Мадуро се събраха в столицата на около 5 км от антиправителствения протест.
Гуайдо обяви, че в близките дни във Венецуела ще пристигне хуманитарна помощ и поиска от армията да я допусне, предаде Франс прес.

"Имаме вече три центъра за събиране на хуманитарната помощ: в Кукута (Колумбия), в Бразилия и на един карибски остров", заяви опозиционният лидер пред свои привърженици в Каракас.

Гуайдо обяви нова демонстрация за 12 февруари, когато Венецуела отбелязва Деня на младежта и друга демонстрация, свързана с пристигането на хуманитарна помощ, чиято дата той не съобщи, пише БТА.