Папа Франциск призова днес за прекратяване на хуманитарната криза в Йемен и за спазване на споразуменията за примирие в пристанищния град Ходейда, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Светият отец отправи този призив във Ватикана, малко преди да отпътува на тридневно посещение в Обединените арабски емирства, които са ключов член на оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, воюваща срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси. 

Конфликтът в Йемен докара страната до ръба на повсеместен глад и причини най-тежката хуманитарна криза в света. 

Папата призова събралите се на площад Свети Петър да се присъединят към молитвата му за "тези гладни деца", останали без лекарства и "заплашени от смърт". 

Той отправи също призив към страните в конфликта в Йемен да спазват споразуменията за примирие в пристанищния град Ходейда, който е основният пункт за получаване и разпределяне на идващата от чужбина хуманитарна помощ. 

Папа Франциск е очакван в ОАЕ по-късно днес. Той ще стане първият папа, посетил Арабския полуостров - родното място на исляма. 

Издаваният на английски език в Абу Даби в. "Нешънъл" описа започващата днес папска визита като "изпълнена мечта" за близо един милион католици, живеещи в ОАЕ.