"Ню Инглънд Пейтриътс" за шести път ликува като шампион на Националната футболна лига на САЩ по американски футбол. На 53-ия финал Супербоул пред повече от 71 хиляди зрители на стадион "Мерцедес-Бенц" в Атланта "патриотите" сразиха "Лос Анджелис Рамс" с 13:3.

Куотърбекът на тима Том Брейди (41 г.) стана единственият играч в историята с 6 титли - той е бил начело на всичките триумфи на бостънския отбор. "Ню Инглънд" за трета поредна година игра на Супербоул. През миналата загуби от "Филаделфия Игълс", но този път не даде шанс на "овните".

Том Брейди с една от дъщерите си по време на награждаването.

Бил Беличик (66 г.) вече е най-възрастният треньор, спечелил на Супербоул. Срещу него беше Шон Маквей (33 г.) - най-младият наставник, който достига до най-големия мач в американския спорт. "Патриотите" записаха 11-ия си финал - също рекорд.

Съпругата на Брейди - моделът Жизел Бюндхен.

За най-полезен играч на сблъсъка бе определен нападателят на "патриотите" Джулиън Еделман, който улови 10 паса на Брейди и преодоля общо 141 ярда.

Брейди и Еделман на коронацията.

Така доминацията на династията на "Ню Инглънд" продължава. Преди мача много се говореше за това, че тя започна преди 17 години - срещу "Рамс". И днес Беличик, Брейди и компания показаха, че нямат намерение да отстъпват трона.

Фенове на "патриотите".

За разлика от последните години, в които неизменно гледахме зрелища с много тъчдауни, финалът този път мина под диктовката на защитната игра. Поставен е рекорд по ниска резултатност - никога досега на Супербоул не са отбелязвани толкова малко точки - общо 16.

След третата четвърт резултатът бе едва 3:3, след като "Рамс" изравни с фийлдгол (ритане на топката във вратата) - също негативен рекорд по това време на мача.

Роб Гронковски (вляво) имаше решителни изяви за успеха на "Пейтриътс".
Джаред Гоф (№16) беше напълно обезличен от защитата на "Ню Инглънд".

В последните 15 минути обаче Брейди изведе "патриотите" до единствения тъчдаун в срещата, отбелязан от Сони Мишел, който, подобно на Еделман, също направи голям мач.

"Овните" не успяха да отвърнат. Пас на куотърбека им Джаред Гоф беше пресечен пред точковото поле на "патриотите" малко преди края. След това "Ню Инглънд" записа още един фийлдгол (долу).

Не стана зрелище. "Рамс" показа отлична защита, но нападението на тима не беше на нивото на мача.

На полувремето страхатно шоу, подкрепено от светлинни ефекти и заря, изнесоха групата Marron 5 и рапърите Биг Бой и Травис Скот. Химнът преди срещата изпя Гладис Найт.

Гладис Найт
Шоуто на полувремето изглеждаше така.

Тв предаването на CBS започна с реч на Мартин Лутър Кинг, който е роден в Атланта. А в церемонията преди началото на мача участва дъщеря му Бърнис.

Вокалистът на Maroon 5 Адам Лавин се развихри на сцената.

Очевидно е, че по този начин НФЛ опита да спечели на своя страна някои от тъмнокожите, които се опълчиха на политиката й покрай протестите с колениченето на играчи по време на химна, като протест срещу расизма и полицейското насилие

Изтребители прелетяха над стадиона преди мача.