Последната версия на F-16, която България ще купи, ако завършим успешно преговорите, е много по-добра от F-16 на военновъздушните сили на САЩ. Това заяви посланикът на САЩ Ерик Рубин пред бТВ.

"F-16, блок 70 е нов изтребител. Причината да не е във военновъздушните сили на други страни по света е, че това е последната версия, обновената версия на F-16. F-16, които България ще може да купи, ако завършим успешно преговорите, са много по-добри от F-16 в щатските вoенновъздушни сили. Те имат способности, включително способности за спасяване на пилота, ако изпадне в безсъзнание по време на полета, способности за авионика и комуникации, които са последен модел. Причината да не го виждате да лети е, че България купува най-новата версия на F-16. Вече редица други държави са ги поръчали, включително Словакия в ЕС и много други по света. Това е нова поточна линия в Южна Каролина, но се изгражда и ще бъде завършена скоро. Това е най-доброто от своето поколение изтребители и въпросът ми би бил: Защо да не получи България най-доброто?", заяви Рубин.

Той допълни, че този самолет не е по-скъп от алтернативите.

"Истина е, че първоначалната цена ще бъде сравнително по-висока от тази за другите изтребители, които се предлагат, но тази цена включва всичко – обучение, поддръжка, инфраструктура, включва и отношения със САЩ занапред, които ще продължат с десетилетия. Другите конкурентни изтребители в някои случаи дори нямат въоръжение. Те са самолети за разглеждане, за туризъм, които може да бъдат надградени с покупката на оръжия и авионика, както и друго оборудване от САЩ на търговска база. В крайна сметка тези разходи може би ще бъдат по-високи от цената на F-16. Погрешно е да се съди по първоначалната цена, без да се вземат предвид всички тези фактори", заяви Рубин.

Той допълни, че двете правителства преговарят заедно с фирмите и по този начин интересът на всички ще бъде опазен. Рубин каза още, че това не е търговска сделка, а стратегичско решение за модернизиране на армията. Той отрече САЩ да са оказвали натиск върху България, която нарече суверенна държава и партньор.

"Вярваме, че решението за започване на преговори с нас беше правилното. Ние сме прозрачни, открити, но не крием факта, че България заслужава най-добрия самолет. Най-добрият е F-16", каза Рубин.