Сезонът за голямото премерване на партийни проценти преди евровота през май изглежда официално открит. 

БСП е застигнала ГЕРБ и към момента в градовете двете партии са с напълно изравнен електорален потенциал ( 25,5% към 25,8%  ).

Това се твърди в последното изследване на "Медиана". То е представително за жителите на градовете в страната, анкетирани са 810 души, в двустепенна извадка, в периода 26 януари - 1 февруари.

То обхваща времето след: 

- речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София;

- обвиненията към Елена Йончева за пране на пари; 

- конгреса на БСП;

- речта на президента Румен Радев по повод втората му годишнина като президент;

- Изследването не отчита влиянието на обвиненията срещу Боил Банов

Данни за електоралните нагласи за евровота няма, резултатите са от въпрос за парламентарните избори сред градското население, въз основа, на която от "Медиана", собственост на социолога Кольо Колев, предлагат и прогнозни проценти.

Логиката на Колев е следната: в градовете данните показват, че ГЕРБ и БСП са с изравнени позиции. 

"Това означава, че на национално ниво основната опозиционна партия вероятно изпреварва ГЕРБ с около 1,5 %. (В селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно „градски“ партии са по-слабо представени)", се казва в коментара на "Медиана".

Така, според прогнозата на агенцията, към момента на национално ниво на парламентарни избори за БСП биха гласували 24, 8 на сто, а ГЕРБ - 23,6%.

"Към момента, може да се очаква относително висока изборна активност за предстоящите избори за европейски парламент (над 40% декларират категорична готовност да гласуват на тях). Характерното е, че това са изключително симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС. Електоратът на останалите партии е много слабо мотивиран да гласува. Очевидно е, че тези избори ще бъдат натоварени със символно значение от вътрешнополитически характер – „да накажем ГЕРБ“ срещу „да запазим управлението и да не допуснем комунистите на власт!“. Резултатът ще зависи от възможността на ГЕРБ и БСП да привлекат избиратели извън тясно партийните редици", е коментарът на "Медиана".

Игри на проценти 

Преди десетина дни се появи изследване на "Афис" на члена на Националния съвет на БСП Юрий Асланов. Данните от това проучване даваха минимална преднина - от около процент - за БСП пред ГЕРБ на евровота. Като според прогнозата на агенцията двете партии биха си разделили по 6-7 мандата в ЕП.

 
Данните обаче не допаднаха на премиера Бойко Борисов. "А агенция "Рога и копита" дава, че ГЕРБ води с 20%", ги коментира той иронично.
 
Началникът на неговия кабинет, социоложка и бивша съуправителка на "Маркет линкс" Румяна Бъчварова в тв предаване обясни, че подобни данни от социологическата агенция се появявали винаги преди конгрес на БСП.

Миналия четвъртък дойде време и "Маркет линкс" (не "Рога и копита") да огласи данните си. Според тях всичко с преднината на ГЕРБ пред БСП е наред. На предстоящия евровот за управляващата партия биха гласували 18,4 на сто от всички избиратели срещу 15,5 на сто за БСП. Преизчислено спрямо гласуващите разликата става още по-голяма - 8,5 на сто (ГЕРБ-29,9% срещу 21,4% за БСП).

Ето и още данни от актуалното изследване на "Медиана":

Нагласи за предсрочни избори

Сред жителите на градовете преобладават желанията ГЕРБ да довърши управленския си мандат (43% срещу 28% за предсрочни избори). За шест месеца желаещите предсрочни избори не са се увеличили, на хората, които искат ГЕРБ да довърши мандата, са намалели с 3 %.

 

„АКО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ БЯХА СЕГА, В МОМЕНТА, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?”

% от жителите на градовете

 

ЯНУАРИ 2019

ГЕРБ

25.8

БСП ЗА БЪЛГАРИЯ

25.5

ДПС

3.8

ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

8.2

ВОЛЯ

2.5

АБВ

2.3

РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК

2.3

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

2.2

СДС

1.2

ДВИЖЕНИЕ 21

1.0

ВЪЗРАЖДАНЕ

0.9

ЗА ДРУГА ПАРТИЯ

1.6

НЕ БИХ ГЛАСУВАЛ

22.7

 

100 %

 

АКО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ БЯХА СЕГА, В МОМЕНТА, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?”

Електорални нагласи на национално ниво (прогнозни данни)

 

ЯНУАРИ 2019

БСП ЗА БЪЛГАРИЯ

24.8

ГЕРБ

23.6

ДПС

9.5

ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

7.1

РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК

1.9

ВОЛЯ

1.8

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

1.8

АБВ

1.8

СДС

0.9

ДВИЖЕНИЕ 21

0.8

ВЪЗРАЖДАНЕ

0.6

ЗА ДРУГА ПАРТИЯ

2.8

НЕ БИХ ГЛАСУВАЛ

22.6

 

100 %

Това са прогнозни данни.

На базата на предишни изследвания знаем какви отклонения дават селските райони към общата съвкупност на национално ниво. (В селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно „градски“ партии са по-слабо представени). Данните са претеглени по пол, възраст, населено място и етническа принадлежност, уточняват методологията си от "Медиана".

КАКВА Е ОЦЕНКАТА ВИ ПО ШЕСТОБАЛНАТА СИСТЕМА ЗА НАСТОЯЩЕТО ПРАВИТЕЛСТВОТО?”  (от жителите на градовете)

 

ЮЛИ 2018

ОКТОМВРИ 2018

ЯНУАРИ 2019

СРЕДНА ОЦЕНКА ПО ШЕСТОБАЛНАТА СИСТЕМА

3,42

3,36

3,40


„ВИЕ ЛИЧНО КАКВО БИХТЕ ИСКАЛИ – ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА ИЗКАРА ПЪЛЕН ЧЕТИРИГОДИШЕН МАНДАТ ИЛИ ДА СИ ХОДИ ПРЕДСРОЧНО? ” (% от жителите на градовете)

 

ЮЛИ 2018

ЯНУАРИ 2019

ДА ИЗКАРА ПЪЛЕН МАНДАТ

46

43

ДА СИ ХОДИ ПРЕДСРОЧНО

29

28

БЕЗРАЗЛИЧНО МИ Е

17

18

НЕ ЗНАМ/НЕ СЪМ МИСЛИЛ/НЯМА МНЕНИЕ

8

11

 

100%

100%

 

„ПРЕДСТОЯТ ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТ.  ПО-ВЕРОЯТНО Е ДА ОТИДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ НА ТЕЗИ ИЗБОРИ ИЛИ ПО-ВЕРОЯТНО Е ДА НЕ ГЛАСУВАТЕ НА ТЯХ? ” (% от жителите на градовете)

 

ЯНУАРИ 2019

ДА, КАТЕГОРИЧНО ЩЕ ГЛАСУВАМ

41,3

ПО-ВЕРОЯТНО ЩЕ ГЛАСУВАМ

32,6

ПО ВЕРОЯТНО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ

13,3

НЕ, КАТЕГОРИЧНО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ

12,8

Единствената област, в която доминират позитивните оценки за развитие е благоустройството. Отчита се и намаляването на безработицата. Във всички останали обществени сфери оценките са силно критични – „Влошаване“. Особено негативни са оценките по отношение на престъпността, здравеопазването, корупцията и материалното положение на хората и особено на пенсионерите.

На този фон, логично и одобрението за закупуване на по-скъпите изтребители Ф-16 е много ниско. Одобрението за тази сделка сред заможната част от населението е значително по-високо отколкото при бедните и пенсионерите, където неодобрението достига близо 50 %.

ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПОКУПКАТА НОВИ ИЗТРЕБИТЕЛИ

„ВИЕ ЛИЧНО ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РЕШЕНИЕТО ДА КУПИМ АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ  Ф-16 ВМЕСТО ШВЕДСКИТЕ „ГРИПЕН? ” (% от жителите на градовете)

 

ЯНУАРИ 2019

ДА, ОДОБРЯВАМ

17

НЕ ОДОБРЯВАМ

38

НЕ МОЖЕ ДА ПРЕЦЕНИ

45