Разходите за участието на България в тазгодишното Венецианско биенале ще достигнат вероятно 200 хил. лв. Това става известно в отговор на министъра на културата Боил Банов на депутатско питане. От тях 150 хил. лв. (около 75 хил. евро) ще бъдат дадени за разрешителни, а до 50 хил. лв. ще отидат за реализацията на кураторския проект, с който ще бъде представена България.

На 17 януари беше обявено,че победител в конкурса на министерството за българско участие в 58-ото издание на Международната изложба за изкуство във Венеция, е инсталацията "Как живеем" с куратор Вера Млечевска и автори Рада Букова и Лазар Лютаков. Последното участие на страната в този форум е от 2011 г., когато националното участие на България стана повод за скандал заради неясната процедура на избор на участниците в него. Т

"Участието на страната в подобен международен форум в областта на визуалните изкуства подпомага утвърждаването на международното сътрудничество в областта на културата като фактор за издигане на международния авторитет на България", пише министър Банов. 

В отговора си министър Банов посочва, че през 2018 г. министерството е платило наем на експозиционно пространство във Венеция за седем месеца и десет дни, както и за различни разрешения. Сред тях са Институтът за опазване на културното наследство на гр. Венеция, становище, издадено от главна дирекция "Пожарна безопасност", технически разрешителни за павилиона от Община Венеция. 

Общо 24 проекта участваха в конкурса, в който беше избрана инсталацията на Вера Млечевска, Рада Букова и Лазар Лютаков. Министър Банов посочва, че сред участниците е имало проекти, чиято реализация надвишава 50 хил. лв., но са били отхвърлени. 

"Предвид ползотворното сътрудничество с организаторите на Венецианското биенале съм убеден, че няма индикации успешното представяне на страната ни да бъде застрашено", посочва министър Банов.