Червената депутатка Елена Йончева, придружена от колеги, внесе днес сигнал до европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС - ОЛАФ по случая, придобил гражданственост като "Ало, Банов съм".

Народните представители от левицата направиха това чрез представителството на Европейската комисия у нас. Йончева бе критикувана, че не е сезирала прокуратурата преди да обяви миналата седмица на пресконференция запис с разговори на министъра на културата - тогава заместник в същото министерство Боил Банов, които записи според социалистите го уличават в опит да опрости над 700 000 лева на фирмата, ремонтирала античния комплекс "Сердика" при столичното "Ларго". 

Държавното обвинение се самосезира в деня на оповестяване на тази информация.

Банов отрича да е имал подобни намерения и обяви, че е жертва на "рекетьор" - бившият служител в МК, сега на Министерство на образованието и науката (МОН) Ангел Ангелов. След оповестяването на случая от МОН обявиха, че Ангелов заплашва директор и на настоящата си месторабота, като намекват, че става въпрос за опити за уреждане на близки с европроекти.

"Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ, както и от българската прокуратура. Случаят е прекалено ясен, записите са безспорни. А документите, които сме събрали, доказват, че това, което е поискал г-н Банов както от своите администратори, така и от представител на фирмата и от независим и от строителен надзор, се е случило", посочи днес Йончева, цитирана от агенция "Фокус".

По думите й Боил Банов трябва да подаде оставка, "но механичната смяна на един министър с друг няма да доведе до нищо". Според нея "трябва да се смени системата, където правото на "Ало", е валидно, където то на практика заличава реда и правовата държава.

По отношение на Ангелов, Йончева коментира:

"Още от Средновековието в правото е записано, че няма никакво значение каква е личността на свидетеля, какви са неговите морални качества. Важното е дали това, което казва и това, което свидетелства е истина или не", каза тя.

За колегата на Йончева - депутатът Георги Свиленски, данните, че Ангелов е заплашвал началниците си било "теза за отклоняване на вниманието".

"Нека не отклоняваме темата. Това е типично за потулване на даден сигнал. Моля, обществото да се съсредоточи върху същността на проблема", призова Георги Свиленски