Казусът може ли оръжейната фирма "Емко" да купи завода "Дунарит" (някога част от собствеността на банкера Цветан Василев - б.р.) се връща на "поправителен" в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Петчленен състав на Върховния административен съд е постановил окончателно, че разрешението за сделката, дадено от антимонополния орган през 2016 г., се отменя поради пропуски. Въпреки че първата съдебна инстанция на съда го потвърди. 

В резултат на решението на магистратите, което е окончателно, КЗК обяви, че започва "задълбочено проучване" на пазара (в случая оръжейния - б.р.). В становището на антимонополния орган се посочва, че то е в резултат на съобразяване в решението на съда. От КЗК признават, че досега не са извършвали анализ на бранша в оръжейния сектор и търговията и производството на специална продукция. 

Историята със собствеността на "Дунарит" тече от години. Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев още преди три години получи обвинение, а преди дни то беше прецизирано - за пране на пари. Твърдението на прокуратурата е, че "Дунарит" преди сделката с "Емко" бил купен с престъпно придобити средства на фалиралата КТБ от фирма на банкера Цветан Василев.

Сега решението на ВАС за сделката между "Емко" и "Дунарит" отваря възможността Гебрев да излезе от собствеността. Такъв опит през 2017 г. направи икономическото министерство като чрез Държавната консолидационна компания (ДКК) изкупи дълг на "Дунарит" от КТБ. Целта на държавата бе по този начин да придобие предприятието. Дългът обаче бе погасен от Гебрев. Последва отнемане на лиценза на "Емко", а оттам - протести на работниците. Гебрев се срещна с премиера Бойко Борисов и се разбраха. Действията по вписване на Гебрев в "Дунарит" след решението на КЗК от 2016 г. обаче не получиха одобрение през Агенцията по вписванията. Започнаха съдебни дела, провокирани от жалби на "Виафот Инвестмънт България“, която е офшорна компания. Тя обжалва решението на КЗК в качеството си на кредитор, в чиято полза е заложен "Дунарит" заради изкупения дълг. към КТБ.

Самият Гебрев обяви, че става дума за натиск върху него от страна на държавата именно заради опита да се придобие русенския завод. Покрай тази история се случиха и обиски на адвокати от кантората, обслужваща Гебрев. Адвокатурата излезе с официална реакция срещу офанзивата на държавата.