България и Македония са пример за новата реалност на Балканите - два братски народа, които създадоха близко приятелство.Това каза министър-председателят на Македония Зоран Заев след среща с
премиера Бойко Борисов в София

"Нашите две държави са пример за новата реалност на Балканите - два братски народа, които създадоха отношение на близко приятелство. Македония премина през сериозни политики. Преди няколко дни нашият парламент прие устава за промяната на името, а след това ратифицирахме и Преспанския договор. И изразяваме огромна благодарност на българския народ и премиера Бойко Борсов, защото това нямаше да е възможно, ако Борисов със своята храброст, със своя европейски дух и по европейски начин, типичен за XXI в. не спомогна за подписването на договора за добросъседство между България и Македония. Благодарение на този договор лично аз като премиер на Македония имах храброст и сила да продължа и да вляза в обществения спор за името на нашата държава", заяви Заев.

Той посочи, че Македония благодари на България за това, че ѝ е помогнала да получи историческия шанс да стане 30-ият член на НАТО.

"Ние се превърнахме в държава, в която има мир, сигурност и стабилност. И всички наши съседни държави ще имат интерес от това", каза още Заев.

Той посочи, че Македония ще има шанс още през юни да започне преговори за членство и в Европейския съюз. По думите му това е възможно, защото по време на европредседателството си България е поставила във фокуса на вниманието Западните Балкани

С Македония ще работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави. Това каза пък Бойко Борисов.

"Днес сме се събрали - така, както е по договор, да празнуваме исторически дати. Да почитаме хора, върху паметта на които времето не влияе - 147 години от рождението на Гоце Делчев", заяви Борисов. 

Той посочи, че българското европредседателство е останало в историята с това, че е сложило темата за Западните Балкани на масата.

"Колкото и да не им харесва на някои, всички в света го отчитат. Преди не можехме да си го представим - че само за една година България и Македония ще се разберат, че Македония и Гърция ще се разберат. Някои казваха, че само си приказваме и за Коридор 8 - но той се строи вече със стотици евра. Така и не вярваха преди години, че в България ще има магистрали - но ето, че ги направихме. Говорихме и с колегите финансови министри да работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави. 605 млн. евро е стоковият обмен между България и Македония сега и така ще видите, че веднага ще минем 1000 млн .евро. Защото много фирми имат интерес да инвестират", каза още Борисов.