Тежка верижна катастрофа с общо 28 автомобила е станала тази сутрин на магистрала "Струма" в участъка между Сандански и Дамяница в посока София, предаде Нова телевизия с репортер от мястото на събитието.

Един човек е загинал, а 14 са пострадали, някои от тях с фрактури и други сериозни наранявания, съобщи старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР-Благоевград. Няколко часа отне изваждането на хора от смачканите коли от пожарникари. В мелето имаше и автобуси - пътниците в тях са невредими. Ранените са настанени в болници в Сандански, Петрич и Благоевград.

Пътуващите в посоката са отклонявани през Ново Делчево, движението в тази част от магистралата е спряно.

Според първоначална информация човек се е опитвал да спре движението, тъй като пред него вече е имало катастрофа, но е бил блъснат и е загинал. Той е слязъл от атомобила си, искал да предупреди останалите на пътя да намалят скоростта, но е бил пометен от камион, шофьорът на който не го е видял. Твърди, че се е движел с 90 км/ч.

Твърди се, че причината за инцидента е гъстата мъгла в района. Тя започна да се вдига около 9 часа сутринта, но остана гъста до обед. Движещи се автомобили намалили рязко скоростта заради лошата видимост, така каращи за тях ги блъснали. Прокуратурата също разследва инцидента.

На мястото на инцидента бързо дойдоха линейки и пожарни от цялата област.

Жена от Гърция също е сред пострадалите при тежкия инцидент на магистрала "Струма", потвърди пред "Фокус" кметът на Община Петрич Димитър Бръчков. Жената е настанена в реанимацията на лечебното заведение.

Сигнал за тежкото произшествие е бил подаден около 8:00 ч. тази сутрин.