Този човек е не просто неопитен и напълно неподготвен за ролята, за която е избран. Той открито защитава чужди държавни интереси - очевидно без да се срамува от това. Никога не съм си позволявал да се изразявам неуважително към личността, заемала позицията президент на България.

Дори когато на тази позиция бе Първанов - човек, чиито позиции категорично не споделях и не споделям. Как да изразя обаче възмущението си от Радев, съхранявайки уважение към институцията президент? Възможно ли е да си президент и непрекъснато да говориш в защита интересите на друга страна? Махнете санкциите срещу Русия, хайде махнете санкциите срещу Русия! Където и да отиде - две години наред. Хайде, напоследък поспря да маха санкциите - сега застана зад режима на Мадуро, довел нацията си до глад, унижение и масово напускане на страната.

Венецуела, която има най-големите петролни залежи в света. Москва е силно заинтересувана от това режимът на Мадуро да остане на власт. Бихте ли ми казали една единствена причина, поради която Радев е заинтересован Мадуро да остане? Освен очевидната - че си позволява да бъде клакьор на Москва в позицията на български президент. Вместо да олицетворява - според прерогативите на президентската институция - суверенитета и достойнството на България.

Дълго време аз лично бях толерантен към недостатъците на Радев като президент - поради неговата неопитност и очевидна потребност от познание и развитие до нивото на изискванията за президент на страната. Но толерантността започва да става опасна предвид позиции като тази, която Радев е заел по отношение на режима във Венецуела.

Защото никъде по света няма да кажат "Радев подкрепи диктатурата на Мадуро". Всички ще кажат - "България подкрепи диктатурата на Мадуро". Дано поне българското правителство заеме позиция, която да спаси достойнството на България!

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.